Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Bezlepková dieta jako cesta ke zmírnění zdravotních obtíží i k plochému bříšku

Ahoj,

bezlepkovou dietu možná znáš a pravděpodobně si ji spojuješ s onemocněním zvaným celiakie, tedy nesnášenlivostí lepku v potravinách. Tato nemoc se v současné době bohužel nedá léčit a přísná celoživotní dieta je tak jedinou cestou, jak se zbavit zdravotních obtíží. Co možná ale nevíš, je to, že bezlepková dieta ti může pomoct i v případech, kdy tě trápí jen mírnější trávicí obtíže, kvůli kterým ses ani nechystala k lékaři. A v neposlední řadě je jednou z dalších cest, které můžeš vyzkoušet v cestě za štíhlejší postavou.

Mnoho holek si myslí, že kvůli celiakii jsou odsouzené ke konzumaci bezlepkových náhražek a na redukční dietu mohou zapomenout, ale my si ukážeme, že opak je pravdou a že díky bezlepkové dietě můžeš zabít dvě mouchy jednou ranou – zbavit se zdravotních potíží a zároveň zhubnout.

Nejdřív trochu teorie.

V posledních letech se o celiakii a s ní spojené bezlepkové dietě mluví čím dál víc. Pro mnoho lidí je právě celiakie dlouho hledanou příčinou různých trávicích obtíží. Intenzita těchto obtíží se samozřejmě různí, někdy můžeš trpět mírnou nesnášenlivostí lepku prakticky celý život a nezjistit to. A bohužel rozhodně není pravda, že pokud se u tebe celiakie neprojevila v dětství, jsi za vodou. Tato nepříjemnost tě může dohnat doslova v každém věku, genetickou dispozici k celiakii v sobě totiž má kolem 20 % populace, jen se u většiny neprojeví. Nicméně pokud máš nějaké podezření a chtěla by ses ujistit, dnes už si můžeš v lékárně koupit sadu na domácí testování.

Alfou a omegou bezlepkové diety je vynechání lepku v jakékoliv jeho formě. To znamená, že se musíš rozloučit se vším, v čem je byť minimální množství tradičních obilovin, jako jsou pšenice, ječmen, žito a oves. Takhle to může znít jednoduše, prostě nebudeš jíst pečivo a další produkty z mouky. Ale chyba lávky, v mnoha potravinách se nějaké to množství mouky nachází i tam, kde bys to prostě nečekala. Typickým příkladem jsou třeba uzeniny, ale o tom si ještě povíme podrobněji.

A teď to veselejší.

I když tě k bezlepkové dietě doženou zdravotní problémy, pořád si z ní můžeš udělat nejlepší kamarádku a s její pomocí se dopracovat perfektní postavy.

Ti, kteří si již bezlepkovou dietou prošli, ať už ze zdravotních důvodů, nebo čistě kvůli snížení hmotnosti, se shodují na tom, že vynechání lepku pomáhá zbavit se tuku hlavně v oblasti břicha. A protože právě tahle oblast nás při hubnutí většinou trápí nejvíc, určitě se vyplatí bezlepkovou dietu vyzkoušet (zejména v případě, kdy tě k tomu vedou i zdravotní důvody).

Kde lepek je, i když ho tam nečekáš.

Existuje mnoho potravin, které můžeme označit za takové lepkové chytáky, na které je potřeba dát si pozor (samozřejmě existují výrobci, kteří ho do těchto výrobků nepřidávají, ale vždy je lepší pečlivě studovat etikety). Do této skupiny patří již zmiňované uzeniny a různé masné polotovary, ale také některé mléčné výrobky (často např. nízkotučné jogurty) nebo dochucovadla, jako jsou masox a sójová omáčka. Dokonce i kečup a hořčice. Stejně tak je lepek přítomný v některých čokoládách, karamelkách a dalších sladkostech.

A co tedy můžeš jíst?

Neboj se, rozhodně to není tak, že už se nikdy pořádně nenajíš. Pouze tě při nákupech a vaření čeká mnohem víc přemýšlení a studování etiket (ale tím jsme tě už strašily i u jiných diet, ne? :-) ). Asi se budeme opakovat, ale když se zaměříme na přirozeně bezlepkové potraviny (neřešíme teď různé bezlepkové náhražky, kde je lepek často nahrazován sacharidy a dalšími látkami, jejichž přínos při redukci váhy je minimálně sporný), můžeme klidně sklouznout k některým již probíraným dietám, jako jsou třeba paleo nebo low-carb. Protože i u přirozeně bezlepkové diety je základem zelenina, maso a zdravé tuky v podobě ořechů a dalších zdravých rostlinných olejů. Nakonec se nemusíš vzdávat ani mouky, jen je potřeba sáhnout po některé její méně běžné podobě, jako je třeba rýžová mouka, kukuřičná mouka nebo kokosová mouka.

A nesmí chybět tradiční rada na závěr. Určitě nezapomínej na to, že při každém hubnutí je dieta jen polovinou úspěchu. K lepším a rychlejším výsledkům tě vždycky dovede pohyb (navíc ho můžeš efektivně podpořit některým z našich spalovačů, díky kterým se výsledků dočkáš rychleji). Pokud zatím necvičíš, ale chceš začít, mrkni třeba na naše cvičební videa, která jsou doslova ušitá na míru cestě za perfektní postavou :-)

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))