Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

„Céčko“ je elixír mládí i parťák při hubnutí

Ahoj,

všechny moc dobře víme, že pokud chceme, aby naše tělo fungovalo jako dobře promazaný stroj, je potřeba mu pravidelně dodávat všechny důležité vitaminy a minerály. Ale ne vždycky známe všechny benefity, které nám konkrétní vitamin přináší. Dneska si spolu důkladně proklepneme vitamin C. Ten je totiž nesmírně důležitý pro naši obranyschopnost a zejména teď, v době, kdy nás ohrožují různé viry, bychom jeho příjem měly zvyšovat. Možná ale nevíš, jak významně se podílí i na naší kráse a jak pomáhá při hubnutí.

Nudnější úvod

Vitamin C neboli kyselina askorbová je ve vodě rozpustný vitamin, který nezbytně potřebujeme k životu. Naše těla si ho neumí sama vyrobit, a tak je potřeba mu ho dodávat buď ve stravě, nebo pomocí potravinových doplňků. Doporučená dávka pro dospělého člověka je asi 80 mg za den, nicméně existuje asi milion životních situací, kdy bys jeho příjem měla zněkolikanásobit. Jeho vyšší dávky potřebují těhotné a kojící, kuřáci, sportovci i starší lidé. A úplně všichni potřebujeme zvýšit jeho příjem v období zvýšené fyzické nebo psychické námahy (sem patří i stres, pozor na to), během nemoci a i v době, kdy je zvýšené riziko nákazy nějakou nemocí (takže každoročně chřipkové období a v poslední době i jiné viry). Nemusíš se úplně bát, že se „céčkem“ předávkuješ, k hypervitaminóze u tohoto vitaminu nedochází. Samozřejmě – pokud bys začala konzumovat nějaké extrémně velké dávky, určitě to zkonzultuj s ošetřujícím lékařem.

cecko

Co se s tělem děje, když mu „céčko“ chybí?

V minulosti lidi často trápily kurděje, tedy onemocnění způsobené akutním nedostatkem vitaminu C, ale ty časy jsou naštěstí dávno pryč. Sama na sobě ovšem můžeš nedostatek céčka občas vypozorovat. Mezi typické příznaky patří únava a ospalost, ale třeba i krvácení dásní. Dokonce se může projevit i problémy s pamětí, náladovostí, sklony k depresím. A jeho nedostatek má samozřejmě vliv na tvou imunitu, která bude pochopitelně oslabená. Takže pokud chytneš každou rýmičku, která jde kolem, a pak se z toho nemůžeš dlouho vyhrabat, určitě bys měla zpozornět a začít tento vitamin poctivě doplňovat.

Elixír mládí

A teď už konečně k tomu pozitivnímu :-) Vitamin C působí pozitivně na naše vrásky, pigmentové skvrny i unavenou pleť. Je to silný antioxidant a jako takový neutralizuje volné radikály, které jsou příčinou předčasného stárnutí pleti. Proces tvorby volných radikálů na naší pokožce spouští třeba sluneční záření, nečistoty v ovzduší, kouření a nezdravá strava, takže někdy je v našich silách se jim co nejvíce vyhnout, ale často to prostě nedokážeme ovlivnit. A právě pravidelné doplňování „céčka“ tento proces dokáže zpomalit.

Pomáhá nám s hubnutím

A to hned na několika frontách. Jednak nepřímo podporuje trávení tím, že nám pomáhá vstřebávat železo, které je nezbytné pro další trávicí procesy, jednak podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy. Zaslechla jsi někdy, že se někomu za žádnou cenu nedaří zhubnout, protože má problémy se štítnou žlázou? Může za tím stát nedostatek hormonů štítné žlázy, které jsou zodpovědné za látkovou výměnu a odbourávání tuků. A právě jejich tvorbu „céčko“ podporuje. A v neposlední řadě se podílí na tvorbě karnitinu, který je perfektní pomocník při spalování tuků a budování svalové hmoty.

Nejvydatnější zdroje „céčka“ ve stravě

Asi tě nepřekvapí, že je to zelenina, ovoce a bylinky. Ale možná nevíš, které konkrétní druhy obsahují vitaminu C nejvíc. Naprostými favority, co se týče obsahu céčka, je acerola a šípek. Nicméně ty si asi málokdo z nás jen tak přidá do salátu, a tak se podíváme spíš na běžnější druhy ovoce a zeleniny. Patří sem papriky i papričky, růžičková kapusta, brokolice, zelí. Z ovoce pak třeba kiwi, papája, černý rybíz, jahody i ananas. A jasně, pomeranč (ten má většina z nás s vitamínem C tak nějak automaticky spojený, i když existuje spoustu potravin, které ho obsahují víc).

A pozor, vitamin C je docela citlivý na tepelnou úpravu a jeho množství se při ní snižuje. Vždycky je proto lepší si potraviny, které jsou na jeho obsah bohaté, dát syrové (pokud to je možné).

Potravinové doplňky

Pokud nechceš přepočítávat obsah tohoto vitamínu v každé mandarince ze svačiny zvlášť, doporučujeme sáhnout po kvalitních doplňcích stravy, díky kterým budeš mít vždycky jistotu, že jsi „céčko“ doplnila v dostatečné dávce. A nemusíš pro něj chodit nikam daleko :-) Sáhnout můžeš rovnou po našem Imunitu, ve kterém najdeš všechno, co si tvoje imunita kdy přála, zabalené v malé tobolce. Jedním produktem najednou doplníš potřebné dávky vitaminu C, vitaminu D, vitaminu B6 a magnezia, zinku i selenu. Jestli ale hledáš pouze kvalitní zdroj vitaminu C, nemusíš zoufat. V naší nové řadě vitamínů a minerálů seženeš i samostatný vitamin C v nejoblíbenější dávce 500 mg na tobolku.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))