Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Co to je zdravý životní styl a proč je důležitý

Ahoj, 

dneska si dáme trochu pauzu od všech těch diet, o kterých jsme psaly v předchozích týdnech, a podíváme se na to celé trochu víc ze široka. Co si vlastně představíš, když se řekne zdravý životní styl?

První trocha teorie.

Definic zdravého životního stylu bychom asi našly vícero, ono dost záleží na úhlu pohledu. Trošku odlišný názor na to bude mít lékař a jiný zase například fitness trenér. V základních bodech se ale budou všichni shodovat. Pokud se budeme chtít podívat na nějakou konkrétní definici, může nám posloužit například ta od Světové zdravotnické organizace. Ta definuje zdraví jako „stav kompletní fyzické, duševní a sociální pohody, a ne pouze nepřítomnost nemoci nebo neduživosti“. Za to si už můžeme dosadit jen „životní styl“, který vnímáme jako způsob, jakým žijeme svůj život. Ale pojďme si na to posvítit podrobněji.

Tělo jako dobře fungující stroj.

Aby naše tělo fungovalo dobře a umožnilo nám žít kvalitní život, je potřeba mu věnovat náležitou péči. Tím nejdůležitějším bodem je samozřejmě správná výživa. Ani sebevýkonnější stroj prostě bez dobrého paliva nemůže dlouhodobě fungovat. Ostatně tématům vhodné výživy už jsme tady pár článků věnovaly.

Pitný režim.

Budeme se určitě opakovat, ale zrovna u toho tématu je to potřeba. Každá z nás je zhruba ze 70 % tvořena vodou a tu je do těla potřeba pravidelně doplňovat. Více o tom, kolik toho denně vypít, co pít a proč je to tak důležité, se dozvíš v článku Pitný režim.

Když dietu, tak s rozumem.

Říká se, že na hubnutí je nejúčinnější „nežrat“. To je ale řečeno s velkou nadsázkou, při úporném hladovění totiž naše tělo po poměrně krátké době přestává fungovat tak, jak má, a my máme zaděláno na zdravotní komplikace. K dietě je vždy potřeba přistupovat s rozvahou, vybrat tu správnou podle svých individuálních potřeb a hlavně se ujistit, že i v dietním režimu tělo dostane všechny živiny, které pro své fungování potřebuje. Zatím jsme ti detailně představily Paleo dietu, Keto dietu a Low-carb. Ale neboj, čeká tě toho ještě mnohem víc :-)

Taky ale jíst s rozumem.

Druhým extrémem samozřejmě je nezdravé přejídání. Když tělo dostává víc paliva, než kolik ke svému fungování potřebuje, ukládá ho do tukových zásob, které ve větší míře zdraví rozhodně neprospívají (není ale potřeba hroutit se z každého faldíčku, zejména v pro tělo náročných obdobích, jako jsou třeba dospívání nebo těhotenství). Navíc pokud dlouhodobě konzumujeme nezdravé potraviny (nejčastěji jsou to různé dobroty z fastfoodů, sladkosti, polotovary a podobně), tělo si z tohoto „nekvalitního paliva“ nedokáže vzít všechny potřebné živiny a opět začíná strádat.

Člověk byl stvořen k pohybu.

Pohyb je pro naše těla nesmírně důležitý. Občas, hlavně my holky, vnímáme pohyb trochu povrchně jako nezbytné zlo k docílení krásného těla. Ale jeho význam je mnohem hlubší. Když se člověk dlouhodobě nehýbe, tak nemusí nutně tloustnout (každá z nás má jiný metabolismus), ale jeho tělo začne slábnout. Při absenci pohybu nás začne trápit ztuhlost, ochabování svalů a s tím spojené bolesti. Není nezbytné začít si hned začít dávat do těla ve fitku, ale alespoň nějaký pohyb bychom do svých denních rozvrhů měly zařadit (odborníci se například shodují na tom, že člověk by měl denně ujít průměrně 6000 kroků – schválně si do telefonu zkus stáhnout nějakou aplikaci na počítání kroků a ověř si, jak na tom teď jsi). Pro začátek postačí chodit víc pěšky než jezdit autem a místo výtahu využít schody. Pokud máš ale už teď větší ambice, na nic nečekej a mrkni třeba na naše cvičební videa.

Odpočinek je ale také důležitý.

Žijeme v hektické době, kdy je normální podávat maximální výkony. Často jsme na sebe tvrdé a jedeme až na hranici svých možností. A právě proto je nesmírně důležité myslet na dostatečný odpočinek. Dostatek spánku a odpočinku je pro tvoje tělo skoro stejně důležité jako pohyb a vyvážená strava.

Ve zdravém těle zdravý duch.

Krom dobré fyzické kondice je nezbytné pečovat i o naše psychické zdraví. Do jisté míry to spolu souvisí – pokud zdravě jíme, přiměřeně se hýbeme a máme dostatek spánku, cítíme se fyzicky dobře a díky tomu jsme odolnější vůči různým splínům a podobným nepříjemnostem. Ale někdy to nestačí a je potřeba se psychickému zdraví věnovat víc. Je důležité uchovávat si pozitivní mysl i v náročných chvílích (ano, víme, že se to někdy mnohem snáz řekne, než udělá), věnovat se věcem, které nám dělají radost (ať už je to již výše zmíněné cvičení, dlouhá procházka lesem nebo třeba chvilka klidu u oblíbeného seriálu) a hlavně mít ráda sama sebe.

Ještě jednou si to všechno shrneme.

Vést zdravý životní styl znamená, že udržujeme svoje tělo i psychiku v dobré kondici. Proto je důležité se správně stravovat, tedy dodávat tělu všechny potřebné látky v odpovídajícím množství (ani málo, ani moc). Přiměřeně se pohybovat, ať už je pro tebe přirozené denně běhat, nebo jen vystoupit z tramvaje o zastávku dřív a projít se. Mít dostatek spánku a odpočinku a pečovat o svoji psychickou pohodu. A co z toho všeho budeš mít? Odměnou ti bude vyšší odolnost vůči nemocem i stresům a všeobecně vyšší kvalita života.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))