Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

DASH dieta – snížení krevního tlaku i váhy

Ahoj,

dneska si představíme jednu z nejpopulárnějších diet posledních let, která se těší velké oblibě u odborné veřejnosti a dlouhodobě se umisťuje na předních příčkách dietních žebříčků. Je to DASH dieta, jejíž název vychází z anglického Dietary Approaches to Stop Hypertension.

Je to jedna z diet, která má potenciál se při troše dobré vůle stát celoživotním zdravým životním stylem. Kromě snižování hmotnosti, které probíhá velmi přirozeně a přiměřeně předchozímu stravování, se ti navíc odmění i snížením krevního tlaku a škodlivého cholesterolu (a naopak pomáhá zvyšovat ten prospěšný). Počítej také s tím, že u těch z nás, které se zatím zdravým životním stylem příliš nezabývaly, bude redukce váhy na začátku probíhat rychleji než u těch, jejichž jídelníček už moc dietních chyb neobsahuje.

Tato dieta vznikla v USA a jejím původním účelem bylo právě snižování krevního tlaku, díky tomu ji lze určitě doporučit zejména těm z nás, které problémy s vyšším krevním tlakem trápí (nebo k tomu mají v rodině nějaké dispozice). Je skvělou cestou, jak se s tímto zdravotním problémem vypořádat pouhou změnou stravovacích návyků a vyhnout se tak případným budoucím zdravotním problémům. Dieta by se měla držet dlouhodobě.

dash

Co při DASH dietě jíst?

Doporučená skladba potravin vychází primárně ze všeobecně známých pravidel zdravého stravování a nesetkáš se tady s vyloženě zakázanými potravinami, jen s několika specifickými pravidly. Denní přísun kalorií by neměl přesáhnout 2000 kcal a měl by se ideálně rozložit do šesti menších porcí.

Se solí opatrně

Jak už jsme psaly výše, DASH dieta původně vznikla primárně za účelem snižování krevního tlaku. I proto je jedno z jejích největších dietních omezení právě snížení přísunu sodíku (denní dávka by neměla přesáhnout 2,3 g) a ten se do našich těl dostává zejména solí. I když se říká, že sůl je nad zlato, její vysoké množství našemu zdraví škodí. Krom již zmiňovaného vysokého tlaku je i zátěží pro naše ledviny a také se podílí na nadměrném zadržování vody v těle (což u mnoha z nás přispívá i k vyšší váze).

Pokud jsi celý život zvyklá solit víc, ze začátku to pro tebe bude asi těžké. Zvyknout si na neosolené jídlo totiž chvilku trvá, ale jakmile překonáš prvotní šok, zjistíš, že spousta potravin vlastně chutná dobře i bez soli. Naopak je vhodné dochucování bylinkami, které dokážou s chutí potravin doslova zázraky.

Se snižováním konzumace soli souvisí i omezování polotovarů a průmyslově zpracovávaných potravin, které zpravidla sůl obsahují ve zbytečně vysokém množství.

Ale úplně bez sodíku by to také nešlo, v našich tělech se totiž podílí na spoustě důležitých procesů. Je však vhodné ho doplňovat ze zdravějších zdrojů, jako jsou třeba luštěniny, minerální vody nebo třeba listová zelenina.

Masa jen malé porce

Dalším dietním omezením, se kterým se u DASH diety setkáš, je určitě snížení porcí masa. Ideálně bys ho za den neměla sníst víc než 180 gramů a mělo by být zastoupeno hlavně rybami a drůbeží, červené maso si dopřej spíš výjimečně (a zkus se úplně vyhnout uzeninám, které obsahují velké množství soli).

A co další potraviny?

Jak už jsme psaly, nemusíš se moc omezovat, jen bys vždy měla sáhnout po té zdravější variantě a dodržovat doporučených 2000 kilokalorií za den. Mléčné výrobky bys měla vybírat ty nízkotučné, pečivo a těstoviny celozrnné a tuky co možná nejzdravější (ideálně kokosový a olivový olej). V opravdu hojné míře si můžeš dopřát ovoce a zeleninu a určitě si jídelníček doplň i o oříšky a semínka (jen to s nimi nepřeháněj, protože jsou kaloricky náročné a snadno bys mohla překročit doporučenou denní dávku kalorií). DASH dieta ti ani nezakazuje sem tam nějakou tu sladkost, ale nemělo by to být denně.

Čím podpořit hubnutí?

Chceš, aby ti hubnutí šlo co nejrychleji? Nezapomeň dodržovat pitný režim, snaž se tělu dopřát dostatek spánku a zařaď do svého života pravidelný pohyb. Ideální je alespoň 30 minut dvakrát až třikrát týdně. Pokud si hned nechceš pořídit permanentku do posilovny (až je teda otevřou), začni cvičit podle našich videí. A abys ze cvičení vytřískala maximum, nezapomeň sáhnout po některém z našich skvělých spalovačů, díky kterým se výsledků dočkáš rychleji.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))