Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Jarní úklid pro tělo i duši

Ahoj,

jaro už je cítit ve vzduchu a to znamená jediné: Je čas na pořádný jarní detox!

Hned na úvod si pojďme povědět, k čemu je takový detox dobrý a proč by ses do něj měla rozhodně pustit. Jedná se vlastně o pořádný jarní úklid, nicméně tentokrát nebude probíhat ani ve skříni, ani na půdě, ale rovnou uvnitř tvého těla. Po chladné polovině roku je totiž většina z nás unavená a zanesená různými toxiny, které je fajn čas od času vymést ven. Po správně provedeném detoxu dokážeš do jara vystřelit s novou energií, parádně nastartovaným metabolismem a možná i o pár kilo lehčí.

Samozřejmě i tady ale platí, že všeho s mírou. I když se v hlubinách internetu určitě setkáš s různými tipy a triky na super rychlé a super účinné detoxikační kúry, měj na paměti, že někdy méně znamená více a že nemá smysl si hned zkraje jara zlikvidovat střevní mikroflóru nebo rozdráždit žaludek. Samozřejmě, pokud jsi ostřílená dietářka a víš, že ti pár dní jen o vodě s citronem neuškodí, klidně očistu vezmi od podlahy. Ale v opačném případě raději postupuj pomalu. Přinášíme pár nenásilných, ale přesto efektivních tipů, díky kterým se ti povede tělo na jaro dokonale připravit.

uklid

Živá voda

Jasně, ten pitný režim omíláme v každém druhém článku, ale on je opravdu hodně důležitý. A při detoxu to platí dvojnásob. Nejlepší je samozřejmě čistá voda. A navíc s ní můžeš docela experimentovat. Trikem z indické ajurvédy je například pití horké vody. Ne, nespletly jsme se, opravdu myslíme horkou vodu (ale zase ne vroucí, ať se neopaříš). Ta má totiž nečekaně blahodárné účinky, vypláchne z tvého těla toxiny, podporuje trávení i metabolismus a navíc zklidňuje nervy a zahání úzkost. Pokud by ti popíjení horké vody nesedělo, můžeš do ní přidat citron (tím navíc tělu dodáš i tolik potřebný vitamin C), případně sáhnout po vlažné variantě.

Voda navíc nepomáhá jenom zevnitř:-). Když si denně dopřeješ chvíli pod studenou sprchou, tvoje tělo bude úžasně probuzené a plné energie. Studená voda navíc pozitivně působí na krevní oběh a pomáhá i se zvládáním stresu. Pro začátek postačí 30 vteřin, postupem času by ses měla dopracovat tak ke dvěma až třem minutám (a další level je třeba zimní plavání ve Vltavě, ale o tom třeba někdy příště).

Pečlivý výběr potravin

Během jarního detoxu není nezbytně nutné hladovět, ale tělo by si mělo odpočinout od těžkých a obtížně stravitelných potravin a jiných škodlivin. Alespoň na čas se zkus vzdát sladkého, smaženého a tučného. Někomu vyhovuje vynechat i maso nebo rovnou všechny živočišně produkty (na co si při tom dát pozor se dočteš ve článcích o vegetariánství a veganství). Rozloučit by ses alespoň dočasně měla i s alkoholem a zkus omezit kofein (káva, čaj). Stejně tak je vhodné snížit příjem soli. A zákaz vstupu do nákupního košíku rozhodně platí pro všechny polotovary a další chemicky vylepšené dobroty.

Zelenou naopak má ovoce a zelenina, bylinky nebo ořechy. Z těch jsou nejúčinnějšími např. listová zelenina, citron, zelí, řeřicha, červená řepa nebo třeba zázvor a česnek. Do jídelníčku bys ale měla zařadit i luštěniny a celozrnné pečivo, sáhnout můžeš i po ovesných vločkách a rýži. Z mléčných výrobků bys měla volit spíš ty kysané (jogurt, kefír, podmáslí…) a z masa dát přednost rybám a drůbeži. Někomu vyhovuje zavádět i zeleninové dny, kdy například jeden den v týdnu jíš jenom zeleninu.

Příroda je všelék

Nejenom jídlem a pitím je člověk živ. A čas strávený v přírodě na čerstvém vzduchu je univerzálním balzámem pro tělo i duši. Při dlouhých procházkách lesem se pořádně nadýcháš čerstvého vzduchu, spálíš nějaké kalorie a užiješ si neuvěřitelně uklidňující společnost stromů, ptáků a dalších živočichů.

A jak dlouho?

Tak co, jsi namotivovaná a připravená se do toho pustit? Budeme držet palce. Aby byla tahle mírnější detoxikační kúra účinná, měla bys ji držet alespoň 14 dní. Nicméně pokud opravdu chceš pocítit výsledky, doporučujeme měsíc (a zvyky, které ti budou vyhovovat, si ponechat už napořád).

Nezapomeň nám na sociální sítě napsat, jak ti to jde a který tip ti nejvíc pomohl.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))