Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

PALEO dieta - chutná dieta z doby kamenné

Ahoj,

diety, diety a zase diety. Každá z nás určitě někdy alespoň jednu (ale spíš víc) vyzkoušela. Mnoho z nich slibovalo zázraky na počkání, ale byl z toho jen otravný jojo efekt; některé výsledky ani nepřinesly (ať už byla dieta natolik frustrující, že ji nešlo vydržet, nebo prostě jen nefungovala). Přesto ale existuje několik diet, které opravdu fungují, dá se s nimi žít dlouhodobě a jsou spíš o zdravém životním stylu než o nějakém hladovění a odříkání. Posvítíme si spolu postupně na všechny, dneska ale začneme s paleo dietou.

Znáš paleo?

Paleo dieta, nebo chceš-li paleolitická dieta (někdo používá i výraz pravěká dieta), vychází ze stravovacích návyků našich dávných předků. A tím rozhodně nemyslíme středověké období hrachových kaší – musíme jít do historie mnohem, mnohem dál. Řeč je o době kamenné, tedy o období lovců a sběračů. Její základní idea vychází z předpokladu, že naše těla jsou stále geneticky naprogramována ke konzumaci stravy z doby kamenné, a proto je pro naše zdraví nejvhodnější.

Hned na úvod bychom si měly říct, že se nejedná vyloženě o redukční dietu. Je hodně založena na zdravých tucích a i když samozřejmě vede ke snížení hmotnosti, jejím hlavním cílem je jíst zdravě a celkově se cítit víc v pohodě a fit.

Jak už jsme naznačily výše, paleo dieta se tuků rozhodně nevzdává. Ba naopak, pěkně prorostlý kus flákoty je v tomto dietním režimu určitě povolen. Další typickou potravinou v jídelníčku vyznavačů palea je třeba avokádo. Už se ti sbíhají sliny?

Hlavně pestrost!

Odpůrci palea se někdy ohánějí tím, že tahle dieta je jen o hromadě masa se zeleninou. Ale je to stejné jako u jakékoliv jiné diety. Jaké si to uděláš, takové to máš. V paleo režimu má své místo spoustu úžasných potravin, se kterými se na talíři dají dělat hotové zázraky.

Tak schválně, co asi mohl jíst takový lovec a sběrač? Jasně, je to samozřejmě už několikrát zmiňované maso, dále nesmí chybět ryby, mořské plody nebo třeba vajíčka. Funkci přílohy většinou zastane zelenina, ale dají se použít klidně i houby. A aby to nebyla nuda, nesmíme zapomenout na všechny ty „sběračské“ dobroty, jako jsou oříšky, různá semínka nebo med. A i když se paleo dieta většinou vyhýbá rostlinným tukům, ty zdravější, jako je kokosový a olivový, mají určitě zelenou.

Co naopak nechat v obchodě?

Na regálech nech určitě odpočívat tradiční potraviny, jako jsou mouka, pečivo, luštěniny, těstoviny, ale i brambory. Stejně tak se vyhni i mléčným produktům (některé formy paleo diety ale povolují máslo a sýry).

Protože jednou ze základních myšlenek paleo diety je návrat k co nejpřirozenějšímu způsobu stravování, platí samozřejmě přísný zákaz polotovarů, instantních nesmyslů, fast foodů a podobných věcí. Stejně tak bys měla vynechat slazené limonády a potraviny s vysokým obsahem cukru. Ale většina těchto doporučení platí vždycky, když se snažíš jíst zdravě, takže to je spíš jen takové opakování.

Pro fanoušky lesních plodů.

V paleo režimu má své významné místo samozřejmě i ovoce. Kromě už výše zmíněného avokáda, které často plní spíš funkci přílohy, jsou asi nejtypičtějším ovocem pro paleo jídelníček různé bobuloviny: jahody, maliny, borůvky, rybízy… prostě všechny ty letní zázraky, které si při troše štěstí uzobneš na zahrádce nebo při procházce lesem (a po zbytek roku doplníš v obchodě).

Ale když se ti zrovna nepodaří sehnat lesní jahůdky, tak vůbec nevěš hlavu. To jsme vyřešily naším kolagenem s příchutí lesních jahod, který se ti navíc postará o krásné vlasy, nehty a pleť v každém dietním režimu.

Bez pohybu to stejně nepůjde:-)

Jako u každé diety, i u palea si k lepším a rychlejším výsledkům budeš muset pomoct i přiměřenou dávkou pohybu. Nespornou výhodou je, že při tomhle způsobu stravování budeš mít dostatek energie dát si pořádně do těla, třeba s některým z našich cvičebních videí.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz