Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Vánoce v pohodě aneb skinny i po Vánocích

Tak holky,

je to tady. Advent a Vánoce. A taky cukroví, smažený kapr, salát s majonézou, vánočka, k tomu nějaký ten vaječňák a svařáček, chlebíčky na silvestra... Nejkouzelnější část roku, ale taky doba, která přeje nezřízenému přejídání a rozhodně neprospívá štíhlé linii.

A nebyly bychom to my, kdybychom nepřispěchaly na pomoc s pár prověřenými tipy, jak tyhle svátky hojnosti zvládnout důstojně a hlavně skinny. Tak si uvař šálek našeho vánočního punče, udělej si chvilku jen pro sebe a pusť se do čtení:-)

Jednou ročně se můžeš rozmazlit

I když se třeba celý rok držíš na salátech a nízkotučných jogurtech, Vánoce jsou prostě svátky pohody, a tak je dovoleno trochu hřešit (pokud se to nezvrtne v celou dózu vanilkových rohlíčků a půl kila bramborového salátu s majonézou). Takže základem je nevyčítat si každé drobné dietní uklouznutí. Na druhou stranu cpát se od 24.12. až do 1.1. neprospěje ani tvojí figuře, ani tvému zdraví.

Prevence je klíčová

Nechceš se na Vánoce přecpat nezdravým jídlem? Snadná pomoc – prostě ho nevař, nepeč, nekupuj. Dnes už nejsme odkázány na recepty našich babiček, které často prostě neměly k dispozici ani informace o zdravé výživě, ani pro ně nebylo tak snadné sehnat alternativní potraviny. Díky nepřebernému množství surovin, receptů i způsobů přípravy si můžeme pečlivě vybrat, z čeho sváteční hostinu připravíme.

Cukroví letos trochu jinak

Nejoblíbenější tradiční recepty stojí hlavně na bílé mouce, cukru a tuku. Zkus letos experimentovat a bílou mouku třeba nahradit špaldovou nebo místo mouky použít jen mleté ořechy. Místo cukru je rozhodně lepší použít med nebo javorový sirup, místo másla odvede skvělou službu kokosový olej. Navíc nikde není psáno, že se stoly cukrovím musí prohýbat. Jeho množství můžeš klidně zmenšit a nahradit z části sušeným ovocem a oříšky, které na sváteční tabuli stejně tradičně patří.

Při hledání inspirace ostatně nemusíš chodit nikam daleko, naše recepty na zdravé cukroví už teď najdeš tady.

vanoce2

A když to vydržíš až do večera, nepapat…

Holky, hlavně žádné zlaté prasátko. Rozhodně se na Štědrý den nepokoušej držet nějakou formu denního půstu, aby ses šetřila na večer. Naopak. Snídaně je základ, klidně si dopřej i tu vánočku, jen ji můžeš doplnit třeba o bílý jogurt nebo čerstvé ovoce. Nevynechávej ani lehký oběd (i tradiční houbový kuba se dá připravit v odlehčené variantě bez sádla) a během dne zakomponuj i nějakou tu zdravou a vyváženou svačinu. Díky tomu nebudeš ke štědrovečerní tabuli usedat hladová a nespořádáš toho tolik. A pak můžeš přimhouřit oko i nad troškou toho bramborového salátu s majonézou a smaženým kaprem (ano, treska v páře a odlehčený salát s jogurtem by byl lepší, ale tradice je tradice).

Stejná rada platí i během svátečních návštěv u příbuzných. Víš už předem, že babiččině kachně s knedlíkem rozhodně neodoláš? Než vyrazíš z domu, najez se. Díky tomu si pak dopřeješ jen malou porci na chuť, nebude ti po zbytek dne těžko a hlavně po svátcích zapneš džíny.

Vánoce a alkohol

Tohle je taky často diskutované téma. Během svátků je to svařáček, domácí vaječňák, bublinky na silvestra. Nemá smysl se trápit a strávit celé svátky na neperlivé vodě. Na druhou stranu můžeš i u svátečního popíjení postupovat chytře. Vždy sáhni raději po sklenici suchého vína než po pivu. Stejně tak při výběru novoročního přípitku je vždy lepší zvolit variantu brut než demi (které má vyšší obsah zbytkového cukru).

Rozhřešení na závěr

Pokud se ti to letos zase trochu vymkne z rukou a prostě během toho svátečního týdne splácáš páté přes deváté, hlavně se z toho nestresuj. Začátek roku je přece sezóna všech novoročních předsevzetí, a tak budeš mít hned příležitost s vánočními kily rychle zatočit. Navíc se na to už teď můžeš připravit s našimi zvýhodněnými balíčky, díky kterým to půjde skoro samo:-)

A jak k takovým předsevzetím přistupovat, aby opravdu přinesla očekávané výsledky a nevzdala jsi to hned po prvním lednovém týdnu? O tom ti napíšeme zase příště.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz