Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Dieta podle krevních skupin

Ahoj,

dneska jsme si pro tebe připravily povídání o dietě, která se na celý princip hubnutí a vhodného stravování zase kouká trošku z jiného úhlu pohledu. Jedná se o dietu podle krevních skupin. Už jsi o ní slyšela?

S touto dietou přišel už v roce 1996 doktor Peter D’Adamo a od té doby si získala velké množství příznivců jak mezi obyčejnými smrtelníky, tak i mezi světovými celebritami. Na druhou stranu, odborná veřejnost o její reálné účinnosti a jejím přínosu pro lidské zdraví neustále vede rozporuplné diskuze (ale pokud náš blog čteš pravidelně, tak už víš, že tenhle osud provází asi každou dietu).

Tato dieta vychází z teorie, podle které naše krevní skupina odráží genetický vliv našich dávných předků a má přímý vliv na to, jak naše tělo zpracovává určité potraviny. Potraviny, které máme podle této diety jíst, lze dělit do tří skupin. Některé jsou pro danou krevní skupinu vyloženě příznivé, některé jsou neutrální a některé vyloženě nevhodné. Klíčem ke štíhlému a zdravému tělu je (samozřejmě kromě samotné znalosti naší krevní skupiny) zaměřit se na ty příznivé a těm nevhodným se pokud možno úplně vyhnout.

Uvádíme alespoň základní výčet potravin, které jsou pro jednotlivé krevní skupiny vhodné (i nevhodné). Pokud bys této dietě propadla a chtěla se dozvědět víc podrobností, určitě doporučujeme některou z mnoha knih, které byly o hubnutí podle krevních skupin napsány.

krevni-skupina

Máš krevní skupinu A?

Nositelů této krevní skupiny je u nás asi nejvíc, průzkumy uvádějí okolo 42% obyvatelstva. Dieta podle krevních skupin tyto lidi označuje za typ pěstitel. Jejich trávicímu traktu příliš nesvědčí živočišné produkty, jako je třeba červené maso. Naopak jsou slibnými kandidáty na vegetariánskou stravu (o té si podrobně povíme zase někdy příště) a k duhu jim přijdou hlavně potraviny rostlinného původu.

Mezi povolené potraviny patří ovoce a zelenina, ořechy a semínka, sója a tofu, luštěniny, rýže, pohanka, rostlinné oleje. V menším množství i ryby a kuřecí maso.

Pěstitelé by se naopak měli vyhnout už výše zmíněnému červenému masu a uzeninám, ale i mléčným výrobkům.

Pokud je tvoje krevní skupina B.

Pak tuto krevní skupinu sdílíš asi s 15 % obyvatelstva. Nositelům krevní skupiny B se v rámci této diety přezdívá kočovníci, vhodná je pro ně tedy strava, která je typická například pro některé kočovné národy. Jedná se zejména o maso, vejce a mléčné výrobky. Kočovníci jsou také typickými adepty na bezlepkovou dietu, jejich tělo totiž obtížněji zpracovává právě lepek.

Doporučené potraviny pro kočovníky jsou maso (kromě kuřecího a vepřového), mléčné výrobky, zelenina, rýže.

Mezi nevhodné potraviny pro nositele této krevní skupiny patří zejména pšenice, kukuřice, pohanka, luštěniny i většina ořechů.

A co ti se skupinou AB?

Těch je mezi námi asi nejmíň, cca 4%. Jedná se, co se stravy týče, vlastně o propojení skupiny A i B. Vhodná je pro ně tak většina potravin, které vyhovují oběma těmto skupinám. Výjimku tvoří například červené maso, které nositelům krevní skupiny AB nedělá úplně nejlíp.

Pokud máš krevní skupinu AB, měla bys jíst zejména mořské plody, tofu, vejce, luštěniny, rýži, ovoce a zeleninu.

Vyhnout by ses naopak měla červenému masu, pšenici, kukuřici, pohance.

Univerzální dárci krve se skupinou 0.

Tato krevní skupina je u nás číslo dva, pokud jde o četnost mezi obyvateli, má ji prý asi 39%lidí. Jedná se o ideální adepty na paleo stravování. Této skupině se v rámci diety totiž přezdívá lovci a doporučené potraviny tomu odpovídají.

Lidé se skupinou 0 by měli jíst zejména maso (všechny druhy) a ryby, zeleninu a ovoce.

Vyhnout by se naopak měli pšenici, kukuřici, bramborám i většině mléčných výrobků.

Jako u každé diety i tady určitě platí, že všeho s mírou. I když odborníci nejsou za jedno, zda dieta podle krevních skupin funguje, po světě chodí miliony lidí, kteří ji vyzkoušeli a nedají na ni dopustit. Pokud si myslíš, že zrovna tohle by mohla být ta tvoje správná cesta ke zdravému životnímu stylu, rozhodně ji vyzkoušej. Sama totiž nejlépe poznáš, zda se v tomto dietním režimu tvoje tělo cítí dobře, nebo mu naopak něco schází.

A jako vždycky dobrá rada nakonec :-) Se cvičením to půjde vždycky snáz. V současné době, kdy se kvůli epidemiologickým opatřením uzavírají sportoviště a ruší se hromadná cvičení, se to může zdát těžší. Ale nezapomínej, že máš k dispozici naše skvělá videa, se kterými si můžeš dát do těla i v pohodlí domova. A když už jsme naťukly aktuální situaci, nezapomeň podporovat imunitu a přirozenou obranyschopnost organismu, například naším novým Imunitem, extra silným produktem na posílení imunity tvé i tvých blízkých.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz