Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Flexitariánství aneb to pravé pro chytré horákyně

Ahoj,

někdo říká, že flexitariáni jsou vegetariáni, kteří jedí maso. Taková informace sama o sobě zní trochu divně, nicméně v zásadě je to pravda. Samo slovo flexitariánství totiž vzešlo právě z kombinace slov flexibilní a vegetariánství.

Takový flexitarián se od vegetariána liší v jedné konkrétní věci – když ho přepadne chuť na maso, tak si ho prostě dopřeje. Možná si říkáš, že tak se od vegetariánů vlastně liší každý masožravec a celé je to tak trochu postavené na hlavu. Flexitariáni ale ke konzumaci masa (a někteří z nich i ke konzumaci živočišných produktů obecně) přistupují s mnohem větší rozvahou než zbytek masožravé populace. Nepřehání to s jeho množstvím, a když už maso kupují a konzumují, pídí se po jeho kvalitě a původu.

flexitarianstvi

Co tedy jíst?

On už ten samotný název v nás evokuje, že se bude jednat o stravování flexibilní. A je to tak. Prim hrají určitě ovoce, zelenina, obiloviny a luštěniny. Nicméně, když si to tělo žádá, flexitariáni jedí i mléčné výrobky, vejce a právě to stále diskutované maso. Maso by mělo být v bio kvalitě a buď od lokálního farmáře, nebo ulovené ve volné přírodě. Díky tomu mají flexitariáni jistotu, že zvíře, jehož maso konzumují, mělo plnohodnotný život a nestrádalo v nedůstojných podmínkách velkochovu. Lokálnost surovin navíc podporuje i ekologický aspekt stravy – maso je čerstvé a necestovalo letadlem přes půl světa. Tento přístup má většina flexitariánů i k rostlinným potravinám – jedí tedy zejména sezónní zeleninu a ovoce od místních zemědělců. A omezení množství konzumovaného masa má samozřejmě vliv i na naše zdraví a štíhlou linii (jak už jsme si říkaly v předchozím článku, nadměrná konzumace masa může vést k různým civilizačním chorobám, jako jsou třeba obezita nebo rakovina trávicího traktu).

Množství konzumovaného masa není u flexitariánů předem nijak stanoveno. Pro někoho omezení tkví už v tom, že si zařadí do jídelníčku jeden či dva vegetariánské dny za týden. Někdo jiný naopak vyznává převážně rostlinnou stravu a maso si dopřeje jednou týdně nebo třeba jen jednou za měsíc. Díky tomu je to vhodná cesta třeba i pro ty z nás, které chtějí konzumaci masa postupně vyloučit úplně, ale chtějí na to tělo navykat tak nějak pozvolna.

Na co si dát naopak pozor?

Pokud nějakou složku stravy začneš omezovat, je potřeba pečlivě promyslet, zda tělu nebude chybět (zejména pokud pravidelně cvičíš nebo máš fyzicky náročnou práci). V případě omezení masa se můžeš setkat například se snížením příjmu bílkovin, ty lze samozřejmě ze stravy získat i jinak, ale je potřeba na to myslet. Dalšími vhodnými zdroji jsou například vajíčka, luštěniny nebo můžeš sáhnout po některém z našich skinny proteinů:-)

Pozor si dej také na dostatečný přísun železa, které lze kromě doplňků stravy získávat z některých druhů ovoce a zeleniny (ano, opravdu tam patří i ten špenát, i když všechny už dnes víme, že dávky železa v něm nejsou tak velké, jak nám ve školkách vtloukali do hlavy). Dárcům krve, u nichž se hladina železa pečlivě hlídá, doporučují lékaři k jeho doplnění například mořské řasy nebo jáhly. Nebo sáhni po "hotovém" řešení.

A samozřejmě je tady ten nešťastný vitamín B12. I když ho vegani doplňují z různých fermentovaných výrobků, odborníci doporučují při nedostatečné konzumaci masa raději též sáhnout po doplňku stravy.

Flexitariánství fandí celebrity i odborníci

Asi není žádným překvapením, že si flexitariánství získalo srdce (a hlavně žaludky) lidí po celém světě. Kromě běžných smrtelníků mu propadla i řada celebrit, mimo jiné třeba Cameron Diaz, Richard Gere nebo kuchařská hvězda Jamie Oliver. A na rozdíl od většiny diet, které mají tendenci nějakou složku ze stravy úplně vyloučit, flexitariánství se setkává s pozitivním přijetím i u odborníků na výživu. Právem se tedy už několik let řadí mezi nejpopulárnější stravovací směry. A není divu, při dlouhodobém praktikování má totiž pozitivní dopad nejenom na naši postavu a zdraví, ale i na blaho naší planety.

Tak co, vyzkoušíš to? Nebo máš pořád pocit, že by to šlo i úplně bez masa? Pokud koketuješ s představou úplného vegetariánství nebo veganství, právě pro tebe budou určeny příští dva články. Společně se podíváme na zdravotní i etické aspekty těchto stravovacích směrů a posvítíme si ještě o něco podrobněji i na to, jak tělu doplnit látky, které vyznavačům bezmasé stravy často schází.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))