Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Jak bojovat proti striím

Ahoj,01-ikona

protože jsme si v posledním článku shrnuly všechno podstatné o ženském prokletí jménem celulitida, bylo by fér mrknout se i na další zákeřné nepřátele ženského těla – jsou jimi strie nebo taky česky pajizévky.

Pokud teď tápeš a nejsi si jistá, co to ty strie vlastně jsou, musíme ti gratulovat. Je totiž možné, že patříš do té malé skupiny žen, které se jim po celý život nějakým zázrakem zvládají vyhnout. Jedná se o malé jizvičky na kůži, které vznikají jako reakce na náhlou změnu objemu těla – nejčastěji se s nimi tedy můžeš setkat v pubertě, kdy se tvary lidského těla rychle mění, ale také v těhotenství nebo při rychlém nárůstu hmotnosti.

Naše kůže obsahuje kolagenová a elastická vlákna, která mohou vlivem napínání popraskat, a to se projeví právě malinkými jizvičkami na kůži. Ze začátku bývají červené nebo fialové, ale ve většině případů postupem času zesvětlají a stanou se tak naštěstí méně nápadnými. O striích se mluví zejména ve spojení se ženami, ale nevyhýbají se ani mužům – ty mohou potrápit třeba v období dospívání, kdy kůže prostě nestíhá reagovat na rychlý růst. Množství kolagenu a elasticita kůže také klesá s přibývajícím věkem, takže zatímco rychlý váhový výkyv ve dvaceti můžeš zvládnout bez problémů, o dvacet let později je to méně pravděpodobné.

Zase ta genetika

Podobně jako u celulitidy je i u strií jejich vznik do značné míry předurčen geneticky – zatímco u někoho se začnou objevovat při sebemenší změně na těle, u někoho se žádná neobjeví ani při těhotenství s trojčaty.

jak-bojovat-proti-striim

Prevence

Rozhodně je mnohem jednodušší zaměřit se na prevenci vzniku strií než pak vést únavný boj s již existujícími. Pokud tedy strie zatím nemáš nebo jich máš naprosté minimum, doporučujeme zvýšit příjem kolagenu a problematické partie mazat – zejména, pokud už dopředu víš, že tě čeká nějaký růst objemu, například v těhotenství. Rostoucí bříško je ideální už od konce prvního trimestru mazat ráno i večer.

Samozřejmě je dobré se v rámci prevence zkusit vyvarovat rychlému přibírání i hubnutí, ale je otázka, jak moc se to dá plánovat. A nesmírně důležitý je také pitný režim, protože hydratovat tělo zevnitř je ještě důležitější než zvenku – a ideální je samozřejmě voda bez bublin. Pro úplně dokonalý výsledek si v ní jednou denně ještě rozmíchej sáček jahůdkového kolagenu – tvoje pokožka ti bude nesmírně vděčná, a navíc si pochutnáš ????

Obrousit, vyživovat a mazat

Už nějaké strie máš? Nevadí, i s tím se dá pracovat. Prvním krokem při tvém boji proti již existujícím striím by měl být pořádný peeling problematických míst. Můžeš se do něj pustit doma nebo se nechat profesionálně obrousit v salónu. Kůže bude po odstranění odumřelých buněk perfektně připravená na aplikaci olejů nebo krémů, které tě strií při pravidelném používání dokážou zbavit.

Aby ses jich zbavila jednou provždy, a navíc předešla vzniku nových, je potřeba pokožku řádně vyživovat i zevnitř a posilovat její elasticitu. No, a protože za vznikem strií stojí právě popraskání kolagenových vláken, dává smysl kolagen pokožce dostatečně dodávat. Tvoje tělo se ti pak odmění nejenom pružnější pokožkou, ale také zdravějšími vlasy a nehty. Pokud jsi ho ještě nevyzkoušela, sáhni po našem BIO mořském kolagenu s jahůdkovou příchutí, který je navíc obohacený o vitamin C a kyselinu hyaluronovou. Přirozenou tvorbu kolagenu můžeš podpořit i pomocí červeného a blízkého infračerveného světla.

A v neposlední řadě je potřeba pokožku řádně mazat, aby zůstala hydratovaná. K tomu jsou naprosto ideální různé pečující oleje, třeba ten náš, který jedním vrzem bojuje i s celulitidou a tvou pokožku zanechá perfektně vyživenou a vláčnou.

Máš nějaký svůj vlastní osvědčený tip, jak se se striemi vypořádat? Poděl se s námi na sociálních sítích.

Tvé Skinny Girls01-ikona

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz