Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Jak na dietu po porodu a během kojení?

Ahoj,

když jsme viděly, jak velkou odezvu mělo naše těhotenské cvičební video, uvědomily jsme si, kolik mezi vámi máme budoucích maminek, které si v brzké době položí jednu konkrétní otázku.

Jak se dostat do formy po porodu?

Tohle téma pálí asi každou maminku. V těhotenství nabereme nějaké to kilo navíc a po porodu bychom se jich rády zbavily co nejdřív (zejména, když je zrovna ta špatná polovina roku a plavková sezóna je za dveřmi). No jo, ale co když zrovna kojíš? Neboj, s námi to zvládneš.

Všechno chce svůj čas.

I když bys určitě ráda viděla v zrcadle svoji předtěhotenskou figuru co nejdřív, nikam nespěchej. První měsíce s miminkem jsou nesmírně náročné po fyzické i psychické stránce a přísná dieta by ti mohla jen ublížit. A pokud navíc kojíš, dieta by měla negativní vliv i na kvalitu a množství mateřského mléka. Na druhou stranu, kojení samo o sobě je energeticky velmi náročný proces, díky kterému dochází u spousty žen k postupné redukci váhy zcela přirozeně.

A jak tedy na to?

Není to žádná věda, vlastně jako žádné zdravé a přirozené hubnutí. Základem je vyvážená strava, kdy se nepřejídáš, ale zároveň dodáváš svému tělu (a prostřednictvím mateřského mléka i miminku) dostatek všech potřebných živin. Měla bys jíst radši častěji menší porce a mezi jídly nedělat pauzy delší než tři hodiny. Tvůj jídelníček by se měl skládat zejména ze zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, nedoslazovaných mléčných výrobků a libového masa. Určitě nezapomínej na ryby a ořechy, obsahující zdravé tuky, které jsou pro tebe i tvé miminko velmi důležité. Velmi podstatnou roli hraje samozřejmě pitný režim (víc si přečti zde), ten je během kojení ještě důležitější než normálně. Snaž se denně vypít alespoň 2,5 litru neperlivé vody. A pokud prostě nemůžeš odolat chuti na sladké, vyzkoušej třeba naše lískooříškové máslíčko.

A náš malý tip: na procházky s kočárkem si vždy přibal nějakou zdravou svačinku. Až na tebe v parku padne nečekaně hlad, snadněji odoláš smažáku v housce u vedlejšího stánku :-)

Pomalu přidávej pohyb.

Jakmile se na to budeš fyzicky cítit, začni k vyváženému jídelníčku přidávat i přiměřený pohyb. Velkou službu ti prokážou dlouhé procházky s kočárkem, díky pravidelné chůzi se tvé tělo bude postupně dostávat do kondice a miminku udělá čas na čerstvém vzduchu moc dobře. Po skončení šestinedělí (ale klidně později, sama nejlíp poznáš, co tvému tělu dělá dobře) můžeš pomalu přidávat i méně náročná cvičení, jako je třeba jóga. Postupem času také můžeš začít tvarovat bříško (ano, to je prostě ta část těla, která nás po porodu všechny nejvíc trápí), ale i tady platí: cvič s rozumem a intenzitu zvyšuj opatrně.

Nezapomínej na spánek.

Tohle uvádíme až na závěr, ale dostatek spánku je úplně stejně důležitý jako zdravý jídelníček a přiměřený pohyb. Urvat si pro sebe pár hodin odpočinku může být s malým miminkem skoro nemožné, ale snaž se odpočívat kdykoliv, kdy to jen půjde. Když usne miminko, klidně si na chvilku zdřímni taky. Ono to špinavé nádobí za tu chvíli nikam neuteče :-)

Jak dlouho to bude trvat?

Odborníci se shodují na tom, že jak dlouho se tělo na porod připravovalo, tak dlouho se po něm zase má dávat dohromady. V ideálním případě bys tedy předtěhotenskou postavu měla mít po devíti měsících od porodu. Ale velkou roli hraje i celkový přírůstek váhy v těhotenství, některé ženy prostě přibírají víc a pak jim logicky i postupná redukce váhy trvá o něco déle. Nejdůležitější v tomto období je, aby ses cítila dobře a užívala si mateřství. Pokud se ti nebude dařit dostatečně shodit během kojení, nijak se tím netrap. Až kojit přestaneš, můžeš se na hubnutí vrhnout naplno a cvičení podpořit třeba našimi spalovači tuků pro ženy, výsledky pak přijdou co nevidět :-)

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))