Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Jak podpořit spalování tuků u žen I. část

Ahoj holky,

také jste si všimly, že ačkoli je dnes neomezený přístup k informacím, neplatí u lidí obecně rovnice „hodně dostupných informací = vyšší znalosti a povědomí“? Vážně neplatí. Stejně, jako roste počet lidí, kteří věří, že Země je placatá, roste (alespoň mám ten pocit) počet holek, které věří v zázračné diety, pilulky nebo bylinky, které jim zajistí snadné a trvalé zhubnutí (platí to i pro chlapy, ale ti nás v tuto chvíli nezajímají). Je až nepochopitelné, že nikomu není divné, že navzdory této víře žádná z těchto „věřících“ ještě trvale nezhubla. V lepším případě jsou holky, které takovému bludu podléhají, půl roku hubenější a druhého půl roku zase oplácanější. Po čase pak dosáhnou konečně stabilizace. Jenže ouha, zastabilizují se na opačném konci váhového spektra, než na jakém chtěly být.

A hádejte, co za to může?

No přece geny, děti a Vánoce :-). Ano, geny hrají svojí roli při ukládání tuků, stejně tak i děti, resp. těhotenství. To ale neznamená, že musíme být smířeny s důsledky. Musíme však vědět, co děláme a proč to děláme. Nikoli opakovat chyby těch, které nevědí, co dělají, zato tak činí s velkou vervou a intenzitou!

Na začátek máme pro tebe zprávu, kterou nechceš slyšet, resp. číst. Pokud ji ale přijmeš jako fakt, uděláš první krok k tomu, abys  byla ve své snaze zbavit se špatného tuku úspěšná. ŽÁDNÁ ZÁZRAČNÁ DIETA ANI PILULKA NEEXISTUJE. Zvládla jsi to? Tak ještě jedna taková zprávička. BEZ PRAVIDELNÉHO A SPRÁVNÉHO CVIČENÍ TO NEPŮJDE!

Uff. A je to venku. Pokud jsi to zvládla a nepřeladila svůj vyhledávač na stránky s názvem „Zhubni  trvale a bez námahy“, tak máš reálnou šanci uspět. Vítej v klubu!

Pokud tedy chceš ze zdravotních nebo estetických důvodů zeštíhlet nebo se vejít do oblečení, které se při praní pravděpodobně jenom zmenšilo, budeš potřebovat trochu know-how, trochu víc trpělivosti a ještě víc vůle. A když chceš ty nestvůry (tuky) spálit, musíš jim trochu porozumět.

Genderová rovnoprávnost v případě tělesných tuků neexistuje, navzdory přání části lidstva. Rozdíly se týkají toho, jak naše těla (rozuměj ženská a mužská těla) tuky ukládají, zpracovávají a spalují. A také ve zdravém množství tuku. U holek se předpokládá, že zdravé procento tělesného tuku je mezi 21 – 35 %. Záleží samozřejmě také na faktorech věku a typu těla. Minimální procento tělesného tuku u holek je tedy mezi 10 – 13 %. Méně tuku může znamenat nepříjemnosti.

Ok. Ale jak zjistíš, kolik tuku na tobě vlastně je?

Zapomeň na různé tabulky a poučky. To je jako předpovídat počasí prostřednictvím rosničky v láhvi od okurek. Dnes není problém nechat si změřit hodnoty tuku, vody a svalové hmoty (a jiných součástí tvého těla) u lékaře, ve fitku apod. Dobrá zpráva je, že to nebolí a obejde se to bez odběru částí těla:-).

Když již víš, jak jsi na tom, zakaž si být posedlá měřit vše v kaloriích a kilogramech. Rychlé hubnutí má za následek větší úbytek svalů než hubnutí postupné.  A hubnutí prostřednictvím diet bez cvičení má také za následek trvalý úbytek tuků tam, kde si to opravdu nepřeješ! Malé množství svalu váží více než velké množství tuku, takže naměřené hodnoty mohou být odrazující a zavádějící. Základem správného hubnutí je úbytek tuků bez úbytku svalů, resp. nejlépe s nárůstem svalové hmoty. Takže nelez každý den na váhu, ale místo toho použij k měření výsledků tvé snahy metr.

A jdeme na to. Postupně ti připomeneme nebo prozradíme (podle toho, kolik toho víš), jaké další kroky ti pomohou. A na rozdíl od zázračných a nefungujících pilulek a diet se jedná o kroky, které jediné skutečně fungují! Na začátek máme pro tebe dvě jednoduché rady:

  1. Omez příjem rafinovaných sacharidů

Rafinované sacharidy škodí tvému tělu víc než tuky. Rafinované sacharidy procházejí rozsáhlým zpracováním, které snižuje množství vlákniny a živin v potravinách. Potraviny obsahující rafinované sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi, zvyšují hlad a jsou spojeny se zvýšenou tělesnou hmotností a břišním tukem. Omez tedy příjem rafinovaných sacharidů snížením nebo vyřazením konzumace bílého chleba, těstovin, balených jídel, sladkých nápojů, zkrátka průmyslově zpracovaných potravin obsahujících přidané cukry a rafinované obiloviny. 

  1. Aerobní aktivita - začni cvičit

Aerobní cvičení je nejúčinnějším způsobem spalování kalorií. Aby tvá snaha byla účinná, měla bys věnovat cvičení alespoň 150 minut každý týden. To proto, že tvé tělo začne reagovat na tuto činnost až po 20 – 30 minutách. Rozlož proto cvičení do 30 minut každý den a pokračuj tak alespoň 5 dní v týdnu. To je ale minimum. Cvičit můžeš doma, takže tomu ani nemusíš obětovat moc času.

Cvičení, stejně jako jakákoli činnost má však smysl, jenom když je prováděno odborně a správně. Aby tomu tak bylo, pusť si Skinny girls videa s návody na cvičení. Můžeš tak cvičit z pohodlí domova a tvůj partner nebude zelenat žárlivostí, že s tebou cvičí namakaný trenér. 

Před tím, než začneš, nezapomeň si připravit podložku na cvičení, obléci si pohodlné oblečení a především mít dostatek tekutin. Vše potřebné seženeš na skinnygirls.cz.

A před cvičením, v průběhu cvičení i po něm nezapomeň na doplňování dostatečného množství tekutin, ovšem bez rafinovaných sacharidů.

Příště si řekneme důležité informace o stravě a sacharidech, něco o proteinech, o nezbytné fyzické aktivitě, ale také o odpočinku.

Ahoj a vydrž! Pamatuj, že úspěch začíná ve tvé hlavě! Těšíme se u II. části blogu „jak podpořit spalování tuků u žen“.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz