Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Jojo efekt při hubnutí a jak se mu vyhnout

Ahoj, 01-ikona

na tohle téma jsme se moc těšily. Máme totiž pocit, že bez ohledu na šíření osvěty, na informace a znalosti, je věčné. :-) A také přirozeně navazuje na minulý blog o sacharidech.

Dnes již málokterá z vás zná hračku Jojo. Ale jojo efekt zná každá a valná většina z nás se s ním také v životě nesčetněkrát potýkala. Taková horská dráha. Jednou jsme se svojí postavou v pohodě, za půl roku máme pocit, že neprojdeme dveřmi a jistotu, že se nevejdeme do žádného oblečení. Chvilka pochybností a nadávání, že dnes už ty látky nejsou co bývaly a rychle se srazí, následuje ničím nepodložené podezření, že zrcadlo v chodbě někdo vyměnil za zrcadlo ze zrcadlového bludiště, kde se u každého různě mění pitoreskně postava toho, kdo se v zrcadle prohlíží. A nakonec přiznání skutečnosti, že jsem zase nějak přibrala.

My, dívky a ženy, máme nepochybně více rizikových okamžiků v našem životě, které ovlivňují ne zrovna pozitivně formování našich postav. Nástup do práce (začátek sedavého života), těhotenství, hubnutí po porodu, druhé těhotenství, další hubnutí po porodu, špatné stravovací návyky coby důsledek domácí přetíženosti (vaření, praní, uklízení, péče o dvě děti, nákupy, péče o manžela). Protože máme na sebe málo času, občas inklinujeme k zázračným metodám, které nám nabízí rychlé zhubnutí bez jakékoli námahy a vlastní iniciativy.

Ano, díky tomu občas zhubneme, jenže sotva přejdeme na normální životní standard, postupně a poměrně rychle se vrátíme na začátek, tedy do stavu, kdy nadáváme na sražené oblečení… :-). To vše navíc kopíruje přesně roční období. Zima – průšvih, jaro – snaha o zlepšení, léto – ujde to a podzim – návrat do výchozího stavu.  

Pojď to od tohoto okamžiku změnit! Není to nic složitého a věř nám, víme o čem píšeme:-)) 

Na začátek si přiznej několik zásadních věcí:

1) Neexistuje žádná zázračná pilulka, kterou sním a budu štíhlá a budu moci současně „žrát jako prokopnutá“ sladká a tučná jidla v kteroukoli denní a noční dobu a nebudu se muset hýbat.

2) Nelze zhubnout, nebo si držet váhu, pokud se nehýbu a sedím v práci, doma, v autě.

3) Cesta z nákupu není pohyb, který tě zachrání!

4) Nic není ze dne na den. Nejzdravější je postupná redukce váhy, ne radikální úbytek za měsíc.

5) Pokud ti někdo slibuje úbytek váhy 4 – 10kg za měsíc a ty na to skočíš, tak si pak nestěžuj. Nakonec budeš mít ještě větší váhu, než na začátku.

 jojo-efekt-jak-se-mu-vyhnout

Říkáš si, fajn, a co nějaké pozitivní zprávy. Nebyly by? Ale ano.

Trvalých výsledků dosáhneš trvalou změnou stravovacích návyků a životního stylu. A pomalým hubnutím max 2 kg měsíčně.

Hlavní část úspěchu je na tobě. Pravidelná strava v menších dávkách, pitný režim a pohyb. Nemusíš nutně do posilovny. Ale běh, chůze, kolo, rychlá chůze více než 20 min trvající… to nejí problém zařadit do programu. Nemusíš každý den, ale 1x v týdnu to také nestačí. Zkrátka, hýbat se musíš sama. Když se za tebe bude hýbat kdokoli jiný, vážně to nepomůže. Je to jenom na tobě. :-)

Strava a pitný režim. Strava byla částečně tématem minulého blogu. Dobrá zpráva je, že již existují pomocníci, kteří ti mohou pomoci a to jak u stravy, tak u pitného režimu. Glukomannan je rozhodně přítelem v případech, kdy válčíš s chutěmi a především se žravostí. Je to přírodní látka, která v žaludku nabobtná a způsobí tak pocit plného žaludku a tedy i mnohem menší potřebu konzumovaného množství jídla. Zkrátka, nebudeš mít hlad. Glukomannan je nutné hodně zapít, aby fungoval. Tím tedy také budeš dodržovat dostatečně pitný režim. Ne vždy je pití pouze vody tím nejzdravějším počinem. Proto používej dalšího přírodního pomocníka – Čaj na podporu hubnutí. Obsahuje pouze bylinky a dostatek účinných látek, které tělu prospívají.  

Základem každého hubnutí je jednoduchá rovnice:  musím přijmout méně, než vydám. Vydat, znamená spálit. Zároveň je nezbytná pravidelnost stravování. Tělo musí vědět, že pravidelně dostane, co potřebuje. Ale ne víc a ne nepravidelně. Jinak si bude ukládat zásoby jako veverka na zimu.

Už víš, proč se potýkáš s jojo efektem?  Je to proto, že měníš několikrát v roce svůj přístup k tvému tělu a zdraví, své návyky. Je to proto, že chceš rychlý a trvalý  výsledek bez vlastního přičinění. Případně s vlastním přičiněním, ale pouze po omezenou dobu. A pak vše spadne do starých kolejí.

Víme, že po dětech a s plnou náloží práce a péče o rodinu nemá každá z nás čas, peníze a náladu na to, aby chodila do posilky a platila si trenéra. Někdy sotva stíháme kadeřníka.:-) 

Jenže ono je to tak, že nic z toho není za potřebí. Jíst méně a pravidelně, dostatečně pít, využít podpory Čaje na hubnutí a před jídlem zobnout Glukomannan, to není nic náročného a nestojí to zase tak moc. A pohyb? Kolo, brusle, rychlá chůze s hůlkami, vystoupání několika pater každý den – to vše lze realizovat několikrát v týdnu a kombinovat. A děti si jistě s námi rády zazávodí. Dokonce i při domácích pracích se dají kalorie spálit:-)  A milé dámy, nechtějte zhubnout víc, než 2 kg za měsíc! A pamatujte, že při hubnutí je důležité, aby ubýval tuk a přibývala svalová hmota. Co z toho plyne? Že vše je hlavně v hlavě! Žádná ketodieta, nebo zázračná pilulka vám neumožní trvalé zhubnutí a je pouze dočasným řešením. A jistotou, že JOJO se v zimě zase vrátí:-). Cílem je zhubnout trvale, ne si zkazit žaludek.

PS: Jo, pokud budeš mít na něco chuť v průběhu hubnutí, klidně si to dej. Akorát v malém množství. Prostě zažeň tu chuť. Není nic horšího, než vlčí hlad a neukojitelné chutě. A když to vše vydržíš 2 – 3 měsíce, máš šanci, že se ze změny stane návyk. A pak máš vyhráno!!

 

Tvé SKINNY  GIRLS01-ikona

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz