Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Kávová dieta – bude i tvým „šálkem kávy“?

Ahoj,

určitě víš, že u spousty diet je káva vyloženě na černé listině a její konzumace se nedoporučuje. Ale existuje jedna dietní výjimka, která potvrzuje pravidlo a která potěší srdce každé kafeholičky :-) Řeč je o kávové dietě, která boduje u milovníků tohoto horkého nápoje po celém světě.

Jak už ses mohla dočíst v minulém článku o kofeinu a jeho přínosu při hubnutí, káva pomáhá nastartovat metabolismus, spaluje tuky, snižuje chuť k jídlu a blokuje vstřebávání kalorií. Není to samozřejmě jen samotným kofeinem, i když ten odvede docela dost práce, svoji roli hraje i velké množství antioxidantů, které káva obsahuje.

Tahle dieta si tě získá zejména, pokud nejsi příznivcem pozvolných a dlouhodobých „celoživotních“ změn životního stylu, ale spíš do toho chceš najednou praštit a dočkat se výsledků v poměrně rychlém čase. Samozřejmě i u této diety existuje odvrácená stránka rychlého hubnutí ve formě jojo efektu. Ale pokud jsi s jeho rizikem smířená a potřebuješ rychle shodit pár kilo a zároveň ti ve vyzkoušení kávové diety nebrání žádné zdravotní problémy, směle do toho.

Minimální a maximální dávky

Určitě si říkáš, kolik kávy vlastně vypít, aby to vůbec mělo nějaký efekt. Ale ještě víc tě možná zajímá, jaká je horní hranice, tedy maximální množství kávy, které bys neměla překročit. Obecně se doporučuje vypít minimálně 3 a maximálně 5 šálků denně. Pokud tě to množství nijak neznervóznilo, naopak máš už při čtení tohoto článku denní kvótu dávno splněnou, jsi určitě vhodnou adeptkou :-)

kava

Jakou kávu pít?

Ne vždy si to uvědomujeme, ale zkrátka není káva jako káva. Při hubnutí bys měla pít kávu černou – takže bez cukříku, mlíčka, na šlehačku ani nepomysli (a kdyby to nebylo úplně jasné, koláč ke kávě je takémimo hru). Zároveň je vhodná káva jen lehce pražená, která obsahuje nejvíc antioxidantů. Pokud nejsi vyloženě kávový fajnšmekr, můžeš mít ze začátku problém se ve stupních pražení kávy zorientovat, je proto nejlepší zajít přímo do pražírny a poradit se tam (nebo prostě googli výraz „světle pražená káva“a čti pečlivě popisky).

Ještě lepší je rovnou vyzkoušet zelenou kávu, která obsahuje antioxidantů i kofeinu úplně nejvíc. Jedná se o stejná zrna kávovníku jako u běžné kávy, která ale neprošla pražením. Na hubnutí je vůbec nejlepší, ale pokud máš ráda chuť pražené kávy, na tu zelenou si asi budeš muset chvíli zvykat. Vlastně chutná spíš jako zelený čaj :-)

Jenom káva tě nespasí

Představa, že jenom díky samotnému pití 3–5 šálků kávy denně budeš vesele hubnout, je prostě úžasná. Bohužel, jak už to tak u na první pohled jednoduchých řešení bývá, samotné pití kávy stačit nebude. Je potřeba zároveň snížit kalorický příjem. Ten se doporučuje okolo 1500 kalorií denně. Kalorický příjem je samozřejmě individuální, roli hraje tvoje výška, váha, věk i fyzická aktivita. Na internetu najdeš volně dostupné kalorické kalkulačky, které ti pomohou snadno vypočítat ideální kalorický příjem přesně pro tebe.

Při skladbě jídelníčku můžeš vycházet z vyzkoušených nízkokalorických zásad – zvýšit příjem zeleniny a ovoce, vlákniny, celozrnných produktů. A samozřejmě nezapomínej na pitný režim. A jako u každého hubnutí i tady ti k co nejlepším výsledkům pomůže cvičení.

Kdy by ses měla kávové dietě obloukem vyhnout

Nejenomže je tahle dieta spojena s rychlým hubnutím, ale navíc i se zvýšeným příjmem kofeinu. Rozhodně tedy není vhodná pro těhotné a kojící (ale to není mnoho dalších diet, pokud se potřebuješ dostat do formy po porodu, mrkni na článek Jak na dietu po porodu a během kojení). Vyhnout by ses jí ale měla i v případě, že máš problémy s vysokým tlakem, trápí tě úzkosti nebo se potýkáš s dlouhodobými problémy se spánkem.

Když káva není tvůj šálek kávy

Možná patříš mezi ty z nás, které prostě kouzlu kávy nikdy nepropadly. Nemusíš ale zoufat, podobných výsledků docílíš i s naším čajem na hubnutí:-)A pokud vůbec nejsi zvědavá na popíjení několika šálků horkého nápoje denně, kofein před cvičením hravě doplníš z našeho spalovače FIRE

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))