Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Kofein a jeho vliv na hubnutí

Ahoj,

většina z nás miluje kávu a bez ranního šálku tohoto horkého voňavého potěšení si svůj den skoro neumíme představit. Nicméně kofein nám nepřináší jenom příjemnější probuzení, ale může být velmi přínosný i během hubnutí. Ostatně, není to náhoda, že je právě kofein jednou ze složek našeho nejúčinnějšího spalovače FIRE :-)

Kofein všechny známe jako účinný stimulant, který krátkodobě pozitivně ovlivňuje naši koncentraci, zahání pocit únavy a často nám díky tomu pomůže přežít nejedno těžké ráno i náročné odpoledne. Vlastně se jedná o vůbec nejčastěji užívaný stimulant na světě, který naši předci objevili už v době kamenné (tehdy ho samozřejmě konzumovali prostřednictvím žvýkání částí rostlin, na praženou kávu si lidstvo muselo ještě nějaký ten čas počkat). Kromě kávy kofein najdeš třeba v čaji, některých limonádách, energetických nápojích nebo třeba i v kakau. Přirozeně ho v různé koncentraci ale obsahují listy a plody více než 60 druhů rostlin.

A jak je to teda s tím hubnutím?

kofein

Kofein dokáže naše tělo doslova nastartovat před náročnou fyzickou aktivitou a zvýšit jeho výkon, a právě proto je to tak skvělý parťák při cvičení. Dočasně zrychluje náš metabolismus, zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi a také napomáhá využívání tuků jako energetického zdroje. Právě proto jsme ho přidaly do našeho spalovače. Navíc zahání i chuť na sladké a pomáhá nám být psychicky v pohodě. Ale pozor, u té psychické pohody určitě platí, že všeho moc škodí. Pokud to přeženeš, můžeš být naopak roztěkaná a mít problémy se spánkem.

Speciálně u kávy také hodně záleží na tom, v jaké podobě si ji dopřeješ. Tři cukry a kopec šlehačky bude mít určitě pozitivní vliv na zahnání nějakého zimního splínu, ale při odbourávání tukových zásob ti to moc nepomůže (pokud ti to naopak neuškodí). Mnohem lepší službu tady odvede černá káva, ideálně připravená z čerstvě mletých kvalitních zrn.

Káva ti nechutná? Nevadí, kofein, který je obsažený v čaji, má na naše těla stejný účinek. Pouze k jeho uvolňování do těla dochází pozvolněji, a tak tě ve srovnání s kávou nakopne o něco později. Naopak kofein obsažený ve sladkých limonádách je během hubnutí úplně mimo, ale to je asi jasné :-)

Kofein a strašák jménem dehydratace

Jedním z nejčastějších argumentů, který nás od častého pití kávy (a kvůli tomu i konzumace kofeinu) odrazuje, je ten, že kofein odvodňuje a může tělu způsobit dehydrataci. Je pravda, že když s pitím kávy (nebo jakéhokoliv jiného nápoje obsahujícího kofein) začínáš, bude na tvoje tělo pravděpodobně mít odvodňující účinek. Nicméně při pravidelné konzumaci dochází k vybudování tolerance a dehydratace ti nehrozí. Přesto je ale správné k šálku kávy vypít i sklenici vody, protože pitný režim je důležitý nejenom při hubnutí (o významu pitného režimu jsme psaly tady).

Rychlé opáčko na závěr

Kofein je super a při hubnutí může určitě pomoct. Ale je to silný stimulant a je potřeba s ním zacházet s rozvahou. Největší přínos při odbourávání tukových zásob má, když se kombinuje s fyzickou zátěží. A protože popíjení kávy je spíš aktivita pro chvíle pohody a klidu, při cvičení doporučujeme kofein doplňovat prostřednictvím spalovače (protože kofein je jen jedna z mnoha složek, které v něm makají ve tvůj prospěch).

Holky, věděly jste, že existuje přímo kávová dieta? Chcete si o ní něco přečíst příště?

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz