Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

L-Tryptofan – přírodní zdroj hormonu štěstí

Ahoj,01-ikona

dneska si povíme pár zajímavostí o dalším z našich doplňků stravy. Je jím L-Tryptofan. Že jsi o něm ještě neslyšela? Tak to musíme rychle napravit ????

Jedná se o esenciální aminokyselinu, kterou si naše těla neumí vytvářet sama a která zodpovídá za tvorbu hormonu štěstí serotoninu a melatoninu – ten je zas zodpovědný za kvalitu našeho spánku.

Konečně se vyspíš do růžova

Kvalitní spánek je zkrátka nesmírně důležitý pro naše psychické i fyzické zdraví. Bohužel v dnešní hektické době věnujeme spánku a odpočinku obecně stále méně času. A když už jeho čas přijde, často nám hlavou víří tolik neutříděných myšlenek, že to s jeho kvalitou není žádná sláva. A právě tady může podat pomocnou ruku L-Tryptofan, který má přirozené sedativní účinky. Díky nim ti pomůže odbourat potíže s usínáním a zajistí ti kvalitní odpočinek. To je docela dost silný argument pro jeho zařazení do jídelníčku sám o sobě. Ale je toho mnohem víc.

Zlepšení nálady

Podporuje tvorbu serotoninu, který je také znám jako hormon štěstí. Díky tomu funguje jako takový přirozený repelent na depresivní a úzkostné stavy a obecně podporuje pocit dobré nálady, klidu a pohody. Zároveň podporuje paměť a schopnost koncentrace. Mimochodem, věděla jsi, že na hladinu serotoninu v těle má vliv i intenzita slunečního záření? Proto nás špatná nálada a sklony k depresím trápí častěji v zimě.

Společně můžete dát konečně vale závislostem

L-Tryptofan bývá často doporučován jako doplněk stravy při léčbě závislostí, protože právě díky svému pozitivnímu vlivu na naši psychiku dokáže zmírnit nepříjemné abstinenční příznaky. A je celkem jedno, jestli se rozhodneš skoncovat s kouřením nebo se závislostí na cukru.

Je čas udělat migréně pápá

Za migrénou a bolestmi hlavy se může skrývat právě nedostatek serotoninu, který lze L-Tryptofanem doplnit. Jeho pravidelné užívání tak dokáže jejich projevy mírnit, v některých případech zcela eliminovat. Ale pokud ti na migrény už něco předepsal lékař, raději s ním dlouhodobé doplňování L-Tryptofanu zkonzultuj.

Zmírní PMS a pomáhá při menopauze

Nemusíš hned trpět depresemi, abys dokázala ocenit přínos vyšší hladiny serotoninu. Typickým příkladem jsou pravidelné nepříjemné projevy PMS, kdy se ti rozhodí hladiny hormonů a hned je oheň na střeše. A právě pravidelné doplňování serotoninu dokáže tyto stavy krotit. Stejnou službu prokáže i při mírnění projevů menopauzy.

A co to hubnutí?

Jasně, dobře že se ptáš. Nebyl by to přece doplněk od Skinny girls, kdyby neměl v rukávu nějaké to eso právě na hubnutí. Zvýšená hladina serotoninu nám pomáhá mít pod kontrolou chutě a díky tomu snáz udržet zdravou váhu a ubránit se náletům na ledničku (i cukrárnu). Zároveň ale také pomáhá zlepšit fyzickou výkonnost a bojuje proti únavě, což při tréninku rozhodně oceníš.

blog-web-l-tryptofan

 

Kde ho načerpat přirozeně ze stravy

Přirozenými zdroji je většina potravin, které považujeme za stavební kameny zdravé a vyvážené stravy:

  • vajíčka, která jsou nejenom skvělým zdrojem bílkovin, ale pomáhají i zvyšovat právě hladinu L-Tryptofanu;
  • jeho zdrojem jsou i tvrdé sýry, jako je třeba parmazán, čedar či gouda;
  • banány, které obsahují krom L-Tryptofanu i draslík a vitamin B6;
  • listová zelenina,
  • ovesné vločky a další celozrnné obiloviny,
  • ryby a mořské plody,
  • drůbeží maso,
  • ořechy a semínka.

Kdy sáhnout po doplňcích stravy

I když si pečlivě hlídáš jídelníček, ohlídat množství přijímaného L-Tryptofanu může být složité. Pokud chceš mít jistotu, že ho přijímáš dostatečné množství, je lepší sáhnout po kvalitním doplňku stravy. Náš L-Tryptofan ti při doporučeném dávkování 2 tobolky denně pomůže jeho potřebnou denní dávku bohatě pokrýt.

Kdy užívání L-Tryptofanu konzultovat s lékařem

Zejména v případech, kdy už nějaké léky na doplnění serotoninu bereš. Speciálně právě už výše zmíněné léky na migrénu nebo antidepresiva. Protože všeho moc škodí a když je hladina serotoninu v těle velmi vysoká, může způsobit manické stavy, zmatenost, pocení či zvýšení krevního tlaku.

Rekapitulace na závěr

L-Tryptofan ti pomůže v těle zvýšit hladinu serotoninu a díky tomu tě udrží v dobré psychické kondici. Když k němu do party přizveš i přiměřený pohyb (odborníci doporučují alespoň 30 minut 4× týdně) a čas na sluníčku a čerstvém vzduchu, pocit štěstí poletí vzhůru a kila zase dolů (a když to s těmi kily náhodou nebude tak horké, alespoň z toho nebudeš mít depky).

Tvé SKINNY GIRLS01-ikona

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz