Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Low - carb jako nový životní styl

Ahoj, 

v posledních týdnech sis tady na blogu už mohla přečíst o paleo a keto dietě. A aby byl trojlístek kompletní, dneska se mrkneme na další dietu, která ty dvě předchozí tak trochu zastřešuje.

Jasně, pokud jsi četla předchozí článek, už asi trochu tušíš, že se mrkneme na LowCarb neboli nízkosacharidovou dietu.

Jako LowCarb můžeme vlastně označit veškeré stravování, u kterého je množství zkonzumovaných sacharidů do 30 % celkového denního příjmu. Ve své nejostřejší podobě je to již zmiňovaná keto dieta (do 10 % celkového denního příjmu), o které jsi četla minule. Všechny další varianty LowCarb už jsou méně drsné :-). Odborníci je někdy podle množství konzumovaných sacharidů dělí na tři úrovně „tvrdosti“, ale jako u všeho i tady platí, že jaké si to uděláš, takové to máš. LowCarb může sloužit jako mírnější udržovací stravování po intenzivní hubnoucí ketogenní kúře, kde si můžeš dopřát sacharidů klidně až těch 30 % celkového denního příjmu. Stejně tak po ní ale můžeš sáhnout rovnou jako po redukční dietě. Pokud zjistíš, že tvému tělu nižší dávka sacharidů vyhovuje, můžeš klidně experimentovat a snižovat postupně jejich množství, dokud se budeš cítit dobře. A jakmile ti tvoje tělo jasně řekne stop, začni sacharidy zase opatrně navyšovat tak, aby ses cítila prostě fit. Pokud tě trápí nějaké zdravotní problémy, nezapomeň se před zahájením diety poradit s lékařem.

Není to jen o hubnutí.

I když po LowCarb dietě budeš zprvu pokukovat asi primárně kvůli redukci nějakého toho kila navíc, vyplatí se vědět, jaké další pozitivní dopady na tvoje zdraví může mít. Většina holek, které se alespoň po nějakou dobu stravovaly LowCarb, si pochvalují vedlejší benefity, jako jsou zlepšení pleti, lepší zažívání, snížení krevního tlaku a celkovou psychickou pohodu.

Jdeš do toho?

Stejně jako u keto diety i u LowCarb platí, že výrazně omezíme sacharidy a naopak navýšíme zdravé tuky. LowCarb ale není tak drastická a právě díky tomu je udržitelná dlouhodobě. Je to zkrátka o kompletní změně stravovacích návyků, které ti přinesou štíhlejší a zdravější tělo.

Povolené potraviny:

Maso ve většině svých podob (opatrně s uzeninami – pokud se bez nich neobejdeš, vždy sáhni po těch co možná nejkvalitnějších a s jejich množstvím to nepřeháněj), vajíčka, zelenina, ovoce (s tím také opatrně, obsahuje velké množství sacharidů),ořechy a různá semínka, zdravé tuky, jako jsou například olivový a kokosový olej.

Co se týče pitného režimu, je to stejné jako u každé jiné diety. Nejlepším zdrojem tekutin je prostě čistá voda. Bez obav si můžeš dopřát čaj i kávu, pouze se vyhni cukru (při LowCarb jsou povoleny plnotučné mléčné výrobky, nemusíš se tedy obávat ani kávy s mlékem).

A jak s alkoholem?

Alkohol a hubnutí obecně moc dohromady nejde, ale i tady platí, že všeho s rozumem. Sklenička čas od času tvoje úsilí určitě nezhatí, sáhnout bys ale měla ideálně po suchém víně (naopak pivu se raději vyhni obloukem, protože všichni víme, že pivo dělá „hezká těla“ :-) ).

Vyhnout se naopak budeš muset:

Samozřejmě cukru jako takovému a všem možným sušenkám a dalším cukrovinkám. Zákaz platí i pro různé slazené limonády. Dále sem bez debat patří pečivo (ve své sladké i slané podobě), klasické přílohy (knedlíky, těstoviny, rýže, brambory) nebo nízkotučné potraviny (ano, opravdu budeš muset hubnout bez nízkotučného jogurtu:-) ).

Nezapomínej, že LowCarb je opět způsob stravování založený na kvalitních potravinách v jejich co možná nejpřirozenější podobě. Takže i tady se vyhni všem možným polotovarům a jiným průmyslově zpracovávaným potravinám.

V čem je ta hlavní výhoda?

Hubneš a cítíš se fit, aniž bys hladověla. Hurá, to je to, co všechny chceme, ne? :-) Oukej, nohama zpátky na zem. Nízkosacharidová dieta určitě není pro každého. Každá jsme originál a některé z nás prostě to palivo ve formě cukru potřebují. Rozhodně to je ale směr, který stojí za zkoušku. A pokud zjistíš, že patříš mezi ty šťastné, jejichž těla bez cukru fungují líp, dočkáš se váhového úbytku a přestanou tě trápit záchvaty vlčího hladu i nárazová únava při rychlém poklesu krevního cukru.

A jako obvykle dobrá rada na závěr. Jako u každého hubnutí i tady platí, že s pohybem to půjde líp. Pokud nevíš, jak s cvičením začít, mrkni na naše vychytaná videa, která jsou vhodná i pro začátečníky.

Abys výsledky ještě víc podpořila, můžeš využít některého z našich geniálních spalovačů, které tvoje cvičení udělají mnohem efektivnější. Proč jsou naše spalovače tak účinné si můžeš přečíst tady.

Tak snižování sacharidů (a kil) zdar :-)))

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))