Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Maso. Jíst, či nejíst?

Ahoj,

hned z kraje nového roku trochu píchneme do vosího hnízda a podíváme se na pro někoho malinko kontroverzní téma masa a jeho místa v našem jídelníčku.

Některé z nás prostě maso jí dost, některé málo a některé vůbec. Rozhodně nechceme obhajovat a doporučovat ani jeden z přístupů, protože každý má svá pro a proti a navíc vychází z individuálních důvodů každé jedné z nás (ať jsou to důvody zdravotní, etické nebo jakékoliv jiné).

Co ale udělat můžeme, je posvítit si na maso jako takové. Na jeho přínos pro naše zdraví (ale i na to, čím nám škodí). A samozřejmě si spolu v dalších článcích postupně projdeme různé stravovací směry, které se masu částečně (nebo úplně) vyhýbají, a rovnou se zaměříme i na jejich dopady na naše skinny figury. Tak bez dalšího otálení, pojďme na to!

maso

Proč maso jíst?

Tak v první řadě, některým z nás prostě chutná a po pár bezmasých dnech tak nějak cítíme, že tělu něco chybí. Ale pojďme se podívat i na fakta:

  • Maso je hlavním zdrojem bílkovin. Jasně, bílkoviny lze doplnit i jinak, ale ty z masa umí naše tělo skvěle využít. Dalším výborným zdrojem bílkovin jsou třeba vejce nebo můžeš sáhnout po některém z našich vychytaných proteinů.
  • Maso je důležitým zdrojem železa (a určitě víš, že nedostatek železa vede k chudokrevnosti, která dokáže potrápit na mnoha frontách).
  • Obsahuje vitamín B12, který je důležitý pro naši krvetvorbu a pro správnou funkci nervového systému. Ten se nachází převážně v živočišných produktech a doplnit ho přirozeně z rostlinné stravy je prakticky nemožné.
  • Někdy zapomínáme, že i ryby jsou maso. A ty obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které jsou balzámem pro náš mozek i srdce.
  • Maso napomáhá při budování svalové hmoty (a to se při cvičení prostě hodí, nemyslíš? :-) )

A proč maso naopak nejíst?

  • Z etických důvodů. Ano, nebudeme si nic nalhávat, ten steak na talíři prostě ještě před nějakou dobou byl živým zvířátkem. Pokud je pro tebe tato představa nesnesitelná, pravděpodobně jsi vhodným adeptem na nějakou formu bezmasého stravování.
  • Z ekologických důvodů. Živočišná výroba obecně zatěžuje naši planetu. Cesta od telátka k hamburgeru je prostě dlouhá a vyprodukování kila hovězího stojí mnohem víc zdrojů než vyprodukování kila zeleniny.
  • Ze zdravotních důvodů. Nadměrná konzumace masa může způsobovat všemožné zdravotní potíže. Řadí se sem například obezita, vysoký cholesterol, dna, ale i rakovina trávicího traktu. Na druhou stranu,za těmito potížemi se většinou schovávají nezdravé uzeniny a tučná masa.
  • Když ti prostě nechutná. Tady je pomoc snadná, na trhu je naštěstí veliká nabídka různých náhražek masa a vhodných doplňků stravy, díky kterým se do konzumace masa nemusíš nutit. Bílkoviny, železo i vitamín B12 lze alternativně doplnit i z jiných zdrojů.

Pravda bývá někde uprostřed

Všechna výše zmíněná pro a proti mají něco do sebe a nad všemi by se člověk měl zamyslet. Pokud už teď maso nejíš, pravděpodobně moc dobře víš, co tě k této volbě dovedlo a nikdo nemá právo tě přesvědčovat o opaku. Následující řádky jsou proto určeny spíš těm z nás, které maso jí.

Člověk jedl maso od nepaměti a my se tady na blogu dlouhodobě snažíme doporučovat hlavně vyváženou a pestrou stravu, ve které maso svoje místo má.

Nicméně pravda je, že všeho moc škodí a ani maso by nemělo ve vyváženém jídelníčku zastávat hlavní roli. Když zvýšíš podíl rostlinné stravy, prospěješ tím rozhodně svému zdraví i planetě. Ale pokud si dopřeješ párkrát do týdne rybu a kvalitní kus masa, není to důvod k obavám ze zdravotních potíží (spíš naopak).

Co se týče etické otázky konzumace živočišných produktů obecně, bylo by to na dlouhou debatu. Určitě je správné k masu přistupovat s úctou, protože aby sis ho mohla dopřát, jiný živý tvor o svůj život přišel. Masa bychom zkrátka měly nakupovat jen tolik, kolik opravdu sníme, a mělo by se správně skladovat (statistiky uvádějí, že až 30 % světové produkce masa se nakonec vyhodí – a to je vážně absurdní). Fajn je taky sáhnout raději po kusu v biokvalitě od místního farmáře, kde mají zvířata prostě lepší podmínky k životu, než po levnější variantě ze zahraničního velkochovu. Navíc když za tebou tvůj steak nemusí cestovat přes půl světa, je to další pozitivní bod pro tvoji ekologickou stopu.

Stále si nejsi jistá, jestli se přiklonit spíš k masožravcům, nebo naopak k býložravcům? Možná ti pomůže příští článek, ve kterém si posvítíme na životní styl, který by se dal označit jako stravování pro chytré horákyně – ani s masem, ani bez masa :-) A aby ti čekání na další článek rychle uteklo, nezapomeň se mrknout na náš YouTube kanál na nejnovější cvičení nebo si zatím uvař některý z našich zdravých receptů.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz