Podzimní dýňová polévka

Příprava 20 minut 

Tahle polévka tě zahřeje a zasytí. Chutná naprosto báječně, buď s chilli papričkou nebo bez. Dýně patří neodmyslitelně k podzimu, a kdy jindy si ji dopřát jako polévku než právě teď.

 Suroviny na 4 porce 

  • Dýně 800 g
  • Máslo 2 PL
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 2 stroužky
  • Mrkev 1 ks
  • Kari koření 1 PL
  • Třtinový cukr 1 ČL
  • Vývar zeleninový 600 ml
  • Smetana ke šlehání 220 ml
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Dýňová semínka 1 hrst
  • Chilli paprička dle chuti
  • Dýňový olej 2 PL 

Jak na to: 

  1. První část je trochu náročná, rozkrojte dýni na čtvrtky, vydlabejte jí a oloupejte (když je na čtvrtky půjde to lépe).
  2. V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm nakrájenou cibulku a česnek.
  3. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte oloupanou a nastrouhanou mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem.
  4. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne.
  5. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem.
  6. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem.
  7. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.

TIP: Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.

dynova-polevka

 

HOTOVO:-)) DOBROU CHUŤ! 01-ikona

 

Výživové hodnoty – na CELOU polévku

hodnoty jsou orientační,  závisí na zvolených surovinách:-) 

Kalorie

2044 kcal

Bílkoviny

37 g

Sacharidy

169 g

Vláknina

11 g

Tuky

141 g

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení