Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Přerušovaný půst zatočí s tuky a dodá ti energii

Ahoj,

dneska pro tebe máme zase jednu specialitku z dietní síně slávy. Jmenuje se přerušovaný půst, ale můžeš se setkat i s anglickým názvem Intermittentfasting. Hlavní myšlenka této diety, nebo spíš způsobu rozvržení jídel, je nechat tělo od jídla dostatečně odpočinout, aby začalo sahat do tukových zásob a díky tomu je mohlo přirozeně odbourávat.

Funguje na principu pravidelného střídání časových intervalů jídla a půstu (tady se vzal název přerušovaný půst). Časové intervaly jsou hodně individuální, ale obecně lze doporučit začít s kratší dobou půstu a potom, bude-li ti to vyhovovat, ji prodlužovat. Někdo doporučuje pro úplný začátek 12/12 (tedy 12 hodin půstu a 12 hodin, kdy můžeš normálně jíst), častěji se ale už v začátku doporučuje 14/10 (mnoho z nás při hektickém dni zažívá 14 hodin bez jídla úplně běžně, takže to pro tělo nebude zase takový šok). Dále, pokud tělo zvládá období půstu dobře, lze prodlužovat na 16/8, případně i 18/6.

Ano, určitě už se chystáš zeptat, jestli se do těch hodin započítává i doba spánku. Ano, volejme hurá a tři dny se radujme, započítává. Takže v praxi ti stačí nepřecpávat se večer pár hodin před spaním a ráno si dát snídani až cestou do práce a máš to skoro v kapse. A pokud si o víkendu ráda pořádně přispíš, možná to budeš mít úplně zadarmo :-) Ale legrácky stranou, pojďme se na to mrknout ještě podrobněji.

Na téhle formě diety je úplně boží, že se nezabývá skladbou jídelníčku jako takového. V těch hodinách, během kterých se normálně jí, si tedy můžeš dát prakticky cokoliv (nemusíš zrovna zajídat sušenky hranolkama, ale v rámci zdravé a vyvážené stravy se žádné omezení nekoná). Neexistuje ani žádný doporučený počet denních dávek jídel nebo nějaké vyloženě zakázané potraviny. Je tedy jen na tobě, jestli ti vyhovují dvě kaloricky vydatnější jídla denně nebo dáš přednost pěti menším. A s tím je spojená větší volnost při nakupování a vaření oproti jiným populárním dietám. Nemusíš úzkostlivě hlídat, zda potraviny náhodou neobsahují nějaké sacharidy, kolik tuku mají mléčné výrobky ani jestli je to ovoce lokální. Stačí jíst pokud možno zdravě a vyváženě.

prerusovany-pust

Postit se, ale nehladovět

Tohle pravidlo může být pro někoho těžké dodržovat. Princip přerušovaného půstu je totiž i v tom, že si tělo od jídla odpočine, ale nehladoví. Je tedy potřeba v rámci „žravé“ části dne najít ten přirozený balanc, jak si rozložit potřebný kalorický příjem tak, aby tělo v postní fázi nestrádalo. Pokud to zvládáš bez problémů, můžeš si postní dobu postupně prodlužovat, jak jsme už psaly nahoře. Pokud ale i v režimu 14/10 trpíš křečemi z hladu a odpočítáváš vteřiny, kdy se budeš moct najíst, je potřeba se podívat na skladbu jídelníčku. Nebo sahni po našem úžasném glukomannanu, který ti navodí pocit sytosti a utlumí chuť k jídlu. A rozhodně nezapomínej na pitný režim, hlavně během fáze půstu. Dopřát si kromě vody můžeš i černou kávu a bylinkový čaj (samozřejmě nesladit).

Zacvič si na lačno

Jednou z populárních aktivit na této dietě je cvičení na lačno. Tělo díky pohybu snáz sáhne do tukových zásob a proces redukce váhy je tak efektivnější. A abys ochránila svoji svalovou hmotu a nedocházelo k jejímu spalování, nezapomeň si před cvičením vzít potřebnou dávku BCAA, které ochrání svalová vlákna a zároveň se postarají o jejich regeneraci po cvičení.

Klidně jen párkrát do týdne

Další nespornou výhodou přerušovaného půstu je to, že ho lze do stravovacích návyků zařadit podle potřeby. Pokud se zatím necítíš na dramatickou změnu stravování, stačí si ho naordinovat třeba dvakrát týdně. Nebo se do toho pusť naplno a dodržuj ho každý den, je to jen a jen na tobě.

Kila dole nejsou jediným benefitem

Přerušovaný půst má podle svých příznivců mnoho dalších pozitivních dopadů na naše zdraví. Zrychluje metabolismus a celkově zpomaluje stárnutí buněk. A údajně funguje i jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Navíc se většina lidí, kteří ho nějakou dobu drželi, shoduje na tom, že měli najednou mnohem více energie a srovnalo se jim zažívání.

Tak co, vyzkoušíš to? Tenhle způsob stravování za to rozhodně stojí. Navíc si ho můžeš klidně zkombinovat i s některou z dalších diet, o kterých jsi tady už četla (třeba taková středomořská nebo skandinávská pro to jsou jako stvořené).

A ano, ani dnes nebude chybět naše pohybové doporučení na závěr. Tělo, které má přirozenou dávku pohybu, je prostě krásnější a zdravější, tak mu to neodepírej a začni třeba hned dnes. V našem online fitku najdeš hromadu videí, která ti s tím pomůžou. A na našem e-shopu najdeš spoustu doplňků stravy, které ti zase pomůžou s tím, aby na sebe výsledky nenechaly dlouho čekat.

Držíme palce!!

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))