Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Skandinávská dieta (aneb vikingský útok na naše lednice)

Ahoj holky,

když už teď musíme sedět doma, pojďme si alespoň u toho hubnutí pomyslně trošku zacestovat prstem po mapě :-). Po středomořské dietě přichází další cestovatelská, tentokrát skandinávská (někdo říká severská, vikingská, nordická…) dieta. Jak už její název napovídá, jedná se o styl stravování, který vychází ze základů kuchyně skandinávských států.

Od Skandinávců se prostě máme stále co učit. Po tom, co skandinávský design suverénně ovládl naše interiéry a jako synonymum pro šťastný způsob života se do našich slovníků vžil termín „hygge“, teď vikingové zaútočí i na naše lednice a tukové buňky.

Opět jde o jednu z těch pomalejších (ale o to zdravějších) diet, kterým by se asi ani nemělo říkat diety. Jedná se hlavně o změnu životního stylu, která v jídle nevyžaduje žádné velké omezování, hladovění ani počítání kalorií, pouze jeho změnu směrem ke zdravějším potravinám. Co se týče úbytku hmotnosti, bude to určitě individuální, ale můžeš očekávat průměrně 1 kilogram za měsíc.

Naprosto nejsympatičtější na této dietě je to, že si zakládá na kvalitních surovinách, apeluje na jejich čerstvost, sezónnost a pokud možno lokálnost a hrdě ignoruje všechny polotovary a jinak průmyslově zpracované potraviny. Další velmi sympatický bod je, že ji nesestavil nějaký vědec v laboratoři, ale známý dánský kuchař Claus de Meyer (ty vědce měl samozřejmě k ruce taky). Což vzbuzuje představu, že by mohla sloužiti k potěše chuťových buněk, ne jen k příjemnějšímu pohledu do zrcadla. A obrovským benefitem je její vliv na naše zdraví. Bylo opakovaně prokázáno, že tento způsob stravování pozitivně působí v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižuje krevní tlak a působí pozitivně na cholesterol.

Ale pojďme už se podívat, co vlastně při této dietě jíst a co naopak nejíst.

viking

Jaká potravina se ti vybaví, když se řekne Skandinávie? Jasně, losos. Skandinávská dieta hodně staví právě na rybách a mořských plodech. Měla by sis je dopřát klidně čtyřikrát do týdne a nemusíš se bát ani těch tučnějších, jako je např. už zmiňovaný losos. Svému tělu tak dodáš i potřebnou dávku omega 3 mastných kyselin.

Ryby také obsahují i pro naše zdraví a krásu (a taky co nejdelší mládí, co si budeme povídat) tolik potřebný kolagen, ale ten doporučujeme raději doplňovat samostatně. Nachází se totiž hlavně v rybí kůži, kostech a ploutvích, takže bys ho asi nechtěla v potřebném množství doplňovat z přirozených zdrojů. Naštěstí ani nemusíš, náš kolagen s jahůdkovou příchutí si s tím hravě poradí :-)

Co se týče masa, různé interpretace diety se v tom malinko rozcházejí. Jasné je určitě to, že hovězímu a vepřovému by ses měla pokud možno úplně vyhnout. Naopak zelenou má rozhodně zvěřina a jehněčí. Nicméně protože ne každý zvěřině pro její aromatičnost fandí, můžeš sáhnout i po drůbeži. Nejedná se ale o úplně na mase založenou dietu, měla bys ho do jídelníčku zařadit zhruba dvakrát do týdne.

A všechno to můžeš doplnit hromadou zeleniny, nejčastěji kořenové a listové. Tady připomínáme ten apel na sezónnost – zatímco v létě bude ideální čerstvý listový salát, v zimě sáhneš spíš po dušené kořenové zelenině. Nezapomeň do jídelníčku zařadit i nějaká vegetariánská jídla. Můžeš k tomu využít luštěniny, houby, vejce, ořechy a semínka. V rámci diety by bylo nejlepší mít dva dny v týdnu zcela bezmasé.

Odepřít si nemusíš ani pečivo, jen sáhni po tom z celozrnné mouky. To samé platí i pro mléčné produkty: mají tady své místo, ale jejich nízkotučná varianta bude vhodnější. A samozřejmě nezapomínej na ovoce, ideální jsou bobuloviny (borůvky, angrešty, rybízy, maliny, brusinky…), jablka a hrušky. Na tepelnou úpravu potravin používej kvalitní řepkový olej, který je pro oblast Skandinávie typický.

A čemu se obloukem vyhnout?

Určitě se vyhni sladkým limonádám, sladkostem, doslazování kávy atd. Stopka platí i pro bílou mouku a produkty z ní, stejně tak sem nepatří jídlo z fastfoodů a smažené jídlo. A jak už bylo uvedeno výše, vyhni se i polotovarům, nekvalitním masným výrobkům, ale i hovězímu a vepřovému.

Sezónnost a lokálnost

Na závěr si ještě připomeneme tenhle hrozně sympatický princip. Jíst sezónní a pokud možno lokální produkty je šetrné k našim tělům i k životnímu prostředí. Vychází to z jednoduché myšlenky, že bychom měli jíst to, co se momentálně lokálně sklízí (v zimě pak potraviny, které jsou vhodné ke skladování). Navíc je to pro nás tak nějak přirozenější, protože zatímco v zimě se potřebujeme zahřát a táhne nás to spíš k tučnějším a hutnějším jídlům, v létě naopak vyhledáváme lehké a osvěžující kombinace potravin.

Tak co, vyzkoušíš tuhle dietu? Pokud ano, určitě se nám pak pochlub výsledky na sociálních sítích. A i když se jedná o pomalejší dietu, nezapomeň, že si vždycky můžeš pomoct k rychlejším a výraznějším výsledkům pravidelným pohybem a některým z našich účinných spalovačů.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))