Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Středomořská dieta

Ahoj, holky, 

tak dneska to bude zase o jídle a hubnutí :-) Na své si přijdou hlavně milovnice středomořské kuchyně. Slyšelas už o mediteránní dietě? Někdy se jí říká také středomořská. A jak už je jasné z jejího názvu, jedná se o dietu, která vychází ze stravovacích návyků obyvatel Středomoří.

Kdo si počká, ten se dočká

Tahle dieta (nebo spíš způsob stravování) neslibuje rychlý pokles hmotnosti ani centimetrů v pase a ručička váhy bude klesat určitě pomaleji než u jiných již představených diet. Očekávat můžeš zdravý úbytek váhy 1–2 kg za měsíc. Podle odborníků se ale jedná o jednu z nejzdravějších diet vůbec, takže i když úbytek váhy přichází postupně, děje se to pro tělo přirozeným způsobem a díky tomu bez rizika jojo efektu.

A navíc se jedná o dietu, kterou si můžeš doslova vychutnávat – nejenom že tě nečeká žádné velké hladovění a odříkání, ale naopak do svého jídelníčku zařadíš samé skvělé potraviny.

V neposlední řadě je tady celý katalog zdravotních benefitů. Je obecně známo, že obyvatele států u Středozemního moře trápí méně kardiovaskulárních problémů a jsou známí pro svou dlouhověkost. Podle odborníků je to právě díky jejich stravě.

stredomorska-dieta

Tak jo, co tedy při středomořské dietě jíst a nejíst?

Nutno podotknout, že se jedná spíš o doporučení určitých skupin potravin než o nějaký direktivní seznam. Důležité je mít na paměti i to, že nejvíc výživové hodnoty se skrývá v potravinách v jejich co nejpřirozenější podobě. Po polotovarech a různých chemií vylepšených šmakuládách zatím nikdo ani nezhubl, ani nevybudoval pevné zdraví.

V hlavní roli olivový olej

Středomořské národy zkrátka používají olivový olej na všechno: při přípravě studeného i teplého jídla, a dokonce i jen tak na pečivo. Někdy i na vlasy, ale to je do trochu jiného článku. Nostalgicky tedy zamávej máslu, sádlu i margarínu a vrhni se do objevování všech tváří tohohle pokladu lisovaného z oliv.

Zelenina ke všemu, ovoce jakbysmet

Ano, tahle dieta je jako stvořená pro fanoušky čerstvé zeleniny. Rajčata, papriky, saláty…ke každému jídlu. Říká se, že v tradiční středomořské kuchyni tvoří zelenina asi 50% všech konzumovaných potravin. Samozřejmě sem patří i různé čerstvé ovocné a zeleninové šťávy i smoothie.

Hodně ryb a mořských plodů, maso spíš výjimečně

Konzumace ryb je prostě skvělá, vždyť už děti na základní škole se učí, že ryba by měla být v jídelníčku alespoň dvakrát týdně. A mořské ryby navíc obsahují ještě víc jódu a nenasycených mastných kyselin. Ale jestli jsi naprosto antirybí typ, neházej ještě středomořskou dietu do žita, vhodné je i drůbeží maso. Naopak červenému masu by ses měla spíš vyhýbat.

Mimochodem, když už jsme u těch mořských ryb, jejich dalším přínosem pro zdraví i krásu je kolagen. Naštěstí dnes už nemusíš zbaštit tolik ryb, abys ho tělu doplnila v dostatečném množství. Hravě to zvládneš s naším jahůdkovým SKINNY GIRLS BIO mořským kolagenem. A nezapomeň si na jeho přípravu pořídit stylový shaker:-)

Těstoviny i pečivo

Příjemná změna po několika dietách, které od konzumace pečiva spíš odrazovaly, nemyslíš? Ve středomoří je typické jíst kvalitní semolinové těstoviny a chléb. Obojí ideálně v celozrnné variantě a s olivovým olejem :-)

Oříšky a semínka

Další zdroj zdravých tuků a zároveň ideální adept na rychlé svačinky. Ale pozor, myslíme samozřejmě oříšky v jejich přirozené formě, žádné solené arašídy a mandle v čokoládě.

Sklenička červeného

A na závěr dobrá zpráva pro milovnice vína – nejenom že ho středozemní dieta nezatracuje, dokonce vyzdvihuje zdravotní přínosy červeného a doporučuje v malém množství jeho pravidelnou konzumaci (za tu lze považovat cca 1 deci denně).

Nejenom jídlem je člověk živ

Pro středomořské národy je kromě zdravého jídelníčku typické i klidnější životní tempo. Více odpočinku a méně stresu. Jídlo je pro ně rituálem a příležitostí k setkávání přátel a rodiny, ne jen doplnění živin v co možná nejkratším čase. I v tom bychom se mohly inspirovat :-)

Typické je pro ně i trávení času na čerstvém vzduchu, díky tomu i vyšší příjem vitaminu D, jehož nedostatek nás v těchto dnech trápí. Naštěstí ho můžeš doplnit třeba prostřednictvím našeho Imunitu, který je doslova nabušený vším, co pro budování silné imunity v tomto období potřebuješ.

A jako vždycky na závěr tě upozorníme na naše cvičební videa, která ti, zvlášť teď, když trávíme co nejvíc času v našich domovech, určitě přijdou vhod. A je jedno, jestli chceš makat na sexy sixpacku nebo se jen potřebuješ pořádně protáhnout.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))