Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Už zase ten jarní detox

Ahoj,01-ikona

máme tady konečně jaro a s ním přichází i každoročně velmi oblíbené téma detoxu. Pojďme si dát malé opáčko, proč se do detoxu pustit, pro koho je vhodný a co při něm raději nedělat.

Zažene jarní únavu i nějaký ten faldík z vánočního cukroví

Jarní únava je takový zajímavý paradox – venku se probouzí příroda, sluníčko získává větší sílu, vzduch voní tak nějak jinak... člověk by se měl cítit plný života a překypovat touhou vyrazit ven a něco dělat. Bohužel, opak je často pravdou a velká část z nás se každoročně potýká s nepříjemnou jarní únavou. Právě tu lze správně provedenou detoxikací organismu naštěstí poměrně snadno setřást.

Další rozhodně neméně populární efekt jarního detoxu je rychlý úbytek přebytečných kil. A to se (nejen) po zimě vždycky hodí. Tady samozřejmě hodně záleží na intenzitě samotného detoxu. Pokud nás čteš pravidelně, tak víš, že u detoxů i diet většinou doporučujeme spíš umírněnější a dlouhodobě udržitelné varianty v kombinaci s pravidelným pohybem než šokové hladovění.

Lehčí a čerstvější jídelníček

Asi takovým nejméně násilným způsobem, jak tělo po dlouhé zimě zase probudit k životu a trošičku ho pročistit, je změna jídelníčku. Zatímco v zimě nás to přirozeně táhlo k těžším jídlům – masu, mléčným výrobkům apod., na jaře bychom měli lednici zaplnit ovocem a zeleninou, kterou budeme ideálně konzumovat v co nejméně tepelně zpracované podobě. Při různých detoxikačních kúrách se často doporučuje konzumace ovocných a zeleninových šťáv, to je určitě super (k tématu pitného režimu se ještě dostaneme), jen je vhodnější sáhnout spíš po smoothie. Ve smoothie totiž přijmeš i velké množství vlákniny, která je pro tělo prospěšná a při odšťavňování ovoce a zeleniny přijde zbytečně vniveč.

Doplň vitaminy a minerály

To malinko souvisí s předchozím bodem, velké množství vitaminů totiž doplníš přirozeně ze stravy. Ale určitě není od věci tomu pomoct i volbou kvalitních doplňků – zejména takového vitaminu D má tvoje tělo po zimě určitě nedostatek (pokud jsi tedy celou dobu poctivě nedoplňovala) a z jarního slunce ho ještě nezískáš takové množství jako třeba v létě. Stejně tak se nemusíš bát doplnit céčko, protože pokud by ho tvoje tělo mělo náhodou moc, bez dalších komplikací ho vyloučí.

Pitný režim

Ano, voda vyřeší každý tvůj problém, tohle omíláme často ???? Zatímco v zimě cítíme přirozeně menší potřebu pít, na jaře je potřeba příjem tekutin zvýšit. V minulosti už jsme publikovaly podrobný článek na téma pitného režimu i s tipy, jak si stanovit ideální množství přijímaných tekutin. Ale pokud se budeme držet v obecné rovině, na jaře bys měla vypít alespoň 1,5 litru vody denně. Nicméně v rámci detoxikace můžeš podpořit vyplavování škodlivin z těla i větším množstvím. Nejlepší je samozřejmě neperlivá voda, další skvělou volbou jsou zeleninové a ovocné smoothie nebo bylinkové čaje. Tady můžeš sáhnout po našem čaji na podporu hubnutí, který je plný antioxidantů a pomůže ti nastartovat spalování. Nebo můžeš zabít dvě mouchy jednou ranou a s pomocí čaje My Days Tea dopřát svému tělu zklidnění a hormonální rovnováhu.

uz-zase-ten-jarni-detox

Ty odvážnější mohou zkusit půst

Půsty jsou velmi oblíbené a zároveň kontroverzní téma – někdo na ně nedá dopustit, jiný je odsuzuje. Názory se různí i mezi odborníky na výživu. Obecně lze říct, že na rozumném půstu není nic špatného, ale vyhnout by se mu měly těhotné a kojící ženy, lidé se žaludečními vředy a jinými vážnými problémy se zažíváním, lidé s nízkým krevním tlakem, ale třeba i ti, kteří si momentálně prochází nějakým extrémně stresujícím obdobím.

Jaké potraviny při detoxu vyloženě škodí?

Ať už se rozhodneš přistoupit k jarní očistě s rezervou, nebo se pustíš do intenzivní detoxikační kúry, určitě existuje pár skupin potravin, kterým by ses po dobu jarní očisty měla pokusit vyhnout. Patří sem zejména nadměrné solení obecně, smažená jídla, červená masa, kofein a alkohol, uzeniny, tučné mléčné výrobky a cukr. Protože intenzita detoxu záleží jen a jen na tom, jak se na to sama cítíš, stejně to je i s omezením výše uvedeného – zatímco pro někoho bude omezení příjmu cukru spočívat v tom, že si do latté hodí místo tří kostek jen jednu, někdo se mu dokáže vyhnout úplně. Důležité je tělu odlehčit alespoň trochu, intenzita výsledků bude pak samozřejmě odpovídat intenzitě tvého snažení (to platí zejména v případech, kdy si od detoxu slibuješ rychlejší redukci váhy).

Pravidelný pohyb i dostatek spánku

Možná se ti v zimě do cvičení moc nechtělo, na jaře je ale na místě pořádně protáhnout ztuhlé svaly a rozpohybovat klouby ???? Pokud ses pohybu delší dobu vyhýbala, pro začátek postačí, když do svého denního programu zařadíš pravidelné procházky, při cestě domů budeš ignorovat výtah a raději si vyšlápneš schody nebo třeba vystoupíš z tramvaje o zastávku dřív a kousek se projdeš. Uvidíš, že jakmile překonáš prvotní nevoli, začneš se brzo cítit líp a příval nové energie na sebe nenechá dlouho čekat. A ostřílené SkinnyGirls si dají pravidelně do těla ve fitku nebo si v pohodlí domova zacvičí u našeho YouTube kanálu. Skvělé je zařadit i pravidelné plavání, které zázračně působí prakticky na celé tělo, nebo třeba běhání po parku (pohyb v přírodě na čerstvém vzduchu totiž úžasně vyčistí i tvoji hlavu).

Stejně důležitý jako pohyb je ale i kvalitní odpočinek. Zkus večer vypnout počítač o něco dřív, než jsi běžně zvyklá, a dopřát si klidně těch tabulkových osm hodin regenerace, ideálně v dobře vyvětrané ložnici, kde je nižší teplota než ve zbytku domácnosti.

Detoxikuj i zvenku

Když už se jednou pustíš do jarní očisty, vezmi to pěkně od podlahy. Skvělá je sauna, která ti pomůže prostřednictvím pocení z těla odplavit toxiny a navíc během ní celé tělo příjemně zregeneruješ. Stejně tak by ses neměla zapomenout postarat o svou pokožku a dopřát si celotělový peeling, kterým se zbavíš odumřelých kožních buněk a budeš se hned cítit jako znovuzrozená. Obrovskou službu ti prokáže i otužování, už pouhá jedna minuta pravidelně strávená pod studenou sprchou dokáže s organismem unaveným po zimě úplné divy. A co teprve, když postupem času navýšíš na pět minut ????

Studená sprcha je mimochodem i jedním ze způsobů, jak účinně bojovat proti celulitidě, o které si budeme povídat v následujícím článku. Ale na ten si budeš muset chvíli počkat.

Máš nějaké vlastní osvědčené tipy na jarní detox? Napiš nám o nich na sociálních sítích, budeme se moc těšit.

Tvé SKINNY GIRLS01-ikona