Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Veganství

Ahoj,

přinášíme poslední slibovaný článek o různých typech bezmasého stravování. Dneska si posvítíme na ten nejtvrdší (no dobře, ještě bychom si mohly něco povědět o frutariánství, ale to třeba někdy jindy) a zároveň v posledních letech asi nejdiskutovanější z nich.

Veganství ve většině případů nelze považovat za dietu, prakticky nikdo se totiž veganem nestává pro to, aby shodil na váze nebo si srovnal zažívání. Tato změna je o životní filozofii, která stojí na etických a environmentálních základech. Obecná definice veganství zní: „Způsob života, jehož snahou je v co největší možné a praktikovatelné míře vyloučit všechny formy využívaní zvířat a krutosti páchané na zvířatech kvůli jídlu, oblečení nebo jakémukoli jinému účelu.“

Už z toho je patrné, že ti tento způsob stravování nebudeme doporučovat, pokud hledáš cestu, jak se zbavit pár přebytečných kil a cítit se fit. Sice se médii občas prožene nějaká ta zázračná veganská dieta, při které za pár dní shodíš roky poctivě budované tukové zásoby, ale my budeme raději stát nohama pevně na zemi. Chceme ti zkrátka ukázat, zda ti veganství může být přínosné při hubnutí, pokud se pro něj rozhodneš z jiných důvodů.

Vegani netloustnou

Mnoho článků propagujících veganství je mimo jiné postaveno i na tom, jak je veganství úžasnou cestou ke štíhlé postavě a jak mezi vegany nenajdeš nikoho s nadváhou. No, to je i není pravda. Vegani konzumují převážně rostlinnou stravu a striktně se vyhýbají některým potravinám, které mohou přispívat k tomu, že tloustneme. Konkrétně to jsou tučná masa a nezdravé uzeniny, plnotučné mléčné výrobky, živočišné tuky atd. Na druhou stranu musí chybějící složky potravy nějakým způsobem dohnat. Pokud se vegan bude ládovat jen ovocem, pečivem z bílé mouky a ořechy, může mít sklony k tloustnutí stejně jako ten, kdo maso a živočišné produkty normálně konzumuje. Jako u jakéhokoli jiného způsobu stravování je i tady totiž alfou a omegou všeho správná skladba jídelníčku.

vegan

Ideální jídelníček štíhlého vegana

Pokud ses už rozhodla, že ze svého života vystrnadíš živočišné produkty, určitě bys ráda věděla, jak z toho vytřískat i co nejvíc pro štíhlou linii.

Jak už jsme napsaly výše, základním stavebním kamenem veganské stravy je zelenina a ovoce. Nejprospěšnější tvému zdraví i figuře je zelenina listová, dopřej si jí klidně libovolné množství. Naopak u ovoce se musíš mít malinko na pozoru. Jablka, hrušky a různé bobuloviny určitě nejsou problém, ale některé druhy ovoce hubnutí moc nepomáhají – s banány, papájou, avokádem a třeba hroznovým vínem proto raději opatrně (tím nemyslíme vystrnadit je z jídelníčku úplně, ale neměla bys jich sníst celý košík na posezení :-) ).

Další významnou položkou jsou obiloviny – také u nich je na místě obezřetnost. Jednak není v obchodě často úplně snadné poznat, zda je například pečivo veganské (i obyčejný rohlík nebo houska totiž obsahují například sádlo – věděla jsi to?), jednak bývají potraviny z obilovin energeticky poměrně vydatné. Obecně by ses měla vyhnout bílé mouce – v pečivu i v těstovinách. Naopak skvělá je třeba pohanka. A pokud budeš chtít sáhnout po rýži a těstovinách, zvol jejich celozrnnou variantu.

Téměř nezbytnou složkou veganské stravy jsou pro vysoký obsah bílkovin a vlákniny také luštěniny, nicméně ani těch se nedoporučuje konzumovat neomezené množství, některé druhy obsahují totiž nečekaně vysoký podíl sacharidů. Do této kategorie patří i sója a produkty z ní (tofu, tempeh, miso…), které na veganských talířích často nahrazují chybějící maso.

A to nejlepší na závěr – ořechy a semena. Tady je to každému asi jasné – jsou výborné a pro tělo jsou skvělým zdrojem mnoha důležitých látek a zdravých tuků, nicméně u nich platí osvědčené rčení „dobrého pomálu“. Jejich ideální konzumované množství je tak hrst denně. Z ořechů se také vyrábí mnoho veganských náhražek mléčných výrobků, jako jsou například mandlové mléko, kešu sýr a mnoho dalších.

Zdravotní dopady veganství

O tom jsme se poměrně rozsáhle rozepsaly už v předchozím článku o vegetariánství, ve kterém to najdeš podrobněji. Zkrátka je potřeba bedlivě hlídat, aby nějaké látky tělu nezačaly scházet. Jedná se zejména o vitamín B12, B2, D a dále prvky, jako jsou vápník, jód nebo selen. A samozřejmě je nejdůležitější poslouchat vlastní tělo. Z různých průzkumů vyplývá, že mnoho veganů (ale i vegetariánů) se po nějakém čase zase ke konzumaci masa a živočišných produktů alespoň částečně vrátí, ať už za tím stojí zdravotní problémy, společenské komplikace, nebo třeba těhotenství. Určitě je zajímavá zkušenost to alespoň na nějakou dobu vyzkoušet, ale pokud cítíš, že to pro tebe není to pravé ořechové, existují i jiné etické cesty k příjmu potravy. Takovou zlatou střední cestou je například flexitariánství, o kterém jsme ti už psaly :-)

A samozřejmě nebude chybět tradiční pohybová výzva na závěr :-). Ať už jsi vegan, nebo masožravec, ke krásnému a fit tělu ti pomůže hlavně pravidelný pohyb. Mrkni na naše cvičební videa, kde najdeš spoustu inspirace jak pro začátečnice, tak pro pokročilé. A aby tě cvičení ještě víc bavilo, nezapomeň si na něj pořídit nějaké stylové oblečení.

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))