Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Vegetariánství

Ahoj,

jak jsme slíbily minule, dnes se podíváme na zoubek vegetariánství. Možná si říkáš, že to je výživový směr starý snad jako lidstvo samo a že na něm není co objevovat. No, uvidíme :-)

Rozdíl mezi vegetariánem a veganem

Tak předně, rozeznáš vegetariána od vegana? Základní poučka zní, že ten první nejí jen maso a výrobky z něj, ten druhý se vyhýbá všem živočišným produktům (jako jsou mléčné výrobky, vajíčka, ale třeba i med – veganství je docela zajímavé a detailně se na něj podíváme příště).

Jaké důvody tě k vegetariánství můžou dovést?

Těch důvodů může být hned několik. Samozřejmě existuje skupina lidí, která maso prostě odmítá jíst čistě proto, že jim nechutná nebo ho hůř tráví. Dále tě k němu mohou přivést náboženské důvody (a nemusíš být výhradně buddhistka jako Lisa Simpsonová, spoustu náboženských směrů se přiklání k bezmasé stravě). Nesmíme opomenout důvody zdravotní, v některých případech ti maso prostě zatrhne lékař. Ale mezi zdravotní důvody asi můžeme zařadit i zdravý životní styl, kde myšlenka bezmasé stravy v posledních letech získává velkou oblibu. Samozřejmě sem (a to ve velkém procentu případů) patří etické důvody – zkrátka nechceš konzumovat jiné živé bytosti. No a úplně na závěr je to samozřejmě i pozérství :-) Ale z toho každý většinou časem vyroste.

vegetarianstvi

Jaké to má přínosy

Už se budeme trošku opakovat. Bezmasá strava má určitě svoje plus. Samozřejmě závisí dost i na tom, který z výše vyjmenovaných důvodů člověka k tomuto stravovacímu směru dovedl, ale obecně lze říct, že vegetariáni bývají štíhlejší, mají zdravější srdce a nemusí se tolik obávat rakoviny trávicího traktu. A také mají určitě dobrý pocit z toho, že „ryba je kámoš, ne žrádlo“.

A jaká to má rizika?

Na druhou stranu má všechno své klady i zápory, a tak ani vegetariánská strava není bez rizika. Mezi časté zdravotní komplikace u vegetariánů patří oslabená imunita, snížená funkce štítné žlázy, ale taky zvýšená únava nebo třeba vypadávání vlasů. Takže i když se to na první pohled možná nezdá, být vegetariánem (a dělat to správně) je docela dřina. Nedostatek všech látek, které tělu odepřeš tím, že z jídelníčku vynecháš maso, mu zkrátka musíš nějak kompenzovat. Jedná se zejména o následující:

Vitamín B12 – už jsme se o něm zmiňovaly v předchozích článcích, přirozenou cestou ho bohužel lze doplnit převážně jen z masa. Jeho nedostatek zvyšuje riziko mnoha zdravotních komplikací, mimo jiné třeba srdečních chorob a Alzheimerovy choroby. To, že ti tento vitamín chybí, na sobě po čase sama poznáš – mezi projevy jeho deficitu patří zejména únava, nespavost nebo bledost.

Vitamín B2 je dalším důležitým vitamínem, který přijímáme zejména z masa (a dalších živočišných produktů). Lze ho sice přírodní cestou doplnit i z kakaa a ořechů, ale je otázka, zda těchto potravin dokážeš sníst tolik, abys ho doplnila v dostatečném množství. B2 je důležitý především pro správný vývoj mozku. I jeho nedostatku si zase rychle všimneš, podepisuje se totiž dost na naší kráse (a to prostě žádná z nás nepotřebuje, že jo). Pokud tělu tento vitamín budeš dlouhodobě odpírat, odvděčí se ti loupáním kůže na obličeji, mastnými vlasy a pálením v očích.

Vitamín D – každé malé dítě ví, že ten čerpáme převážně ze slunečního záření. Ale kam nemůže sluníčko (a to nemůže teď v zimě moc nikam, skoro jako my), tam je potřeba ho doplnit jinak. Ze stravy ho získáváme přirozeně dost málo, ale dá se najít třeba v mase tučných ryb. Pokud je ve svém jídelníčku nemáš, musíš ho doplnit z doplňků stravy. Déčko nám pomáhá vstřebávat a ukládat vápník a jeho nedostatek může vést až k odvápnění kostí, problémům se zuby apod. Jeho optimální denní dávku nalezneš například v našem Imunitu, kterým zároveň doplníš i dostatečné dávky vitamínu C, hořčíku, zinku i selenu :-)

Tak co ty a maso? Nedáš na středně propečený steak dopustit, nebo na gril dáváš radši cuketu a lilek? V příštím a posledním článku našeho malého nemasožravého seriálu ještě přitvrdíme a podíváme se na to, jaké to je, když se kromě masa vzdáš i dalších živočišných produktů :-)

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptetak.cz