Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Vitaminy ze sluníčka

Ahoj,01-ikona 

dneska si budeme povídat o dalším z velmi důležitých vitaminů. A protože venku už se otepluje a jaro získává na síle, pojďme se podívat na vitamin, který si naše tělo vytváří právě díky slunečnímu záření. Ano, máš pravdu, řeč bude o vitaminu D.

Názvem vitamin D označujeme skupinu v tucích rozpustných látek. Pro lidi jez této skupiny nejdůležitější vitamin D3 a právě o tom dnes bude řeč.

Proč je vitamin D důležitý?

„Déčko“ se ve tvém těle stará o vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu. Díky tomu se dostanou z trávicího ústrojí do krve a pak dál tam, kde jsou potřeba (orgány, kosti, zuby…).Vitamin D navíc patří mezi bojovníky za lepší obranyschopnost organismu.

Jeho nedostatek může být příčinou oslabení imunitního systému, problémů se zuby, měknutí kostí. Ale odborníci jeho deficit dávají do souvislosti i s vyšším rizikem vzniku nádorových onemocnění, cukrovky, roztroušené sklerózy, ale třeba i potíží se spánkem, úzkostí a depresemi.

A hádej co! Pomáhá při hubnutí

Jasně, nebyly bychom to my, kdybychom se nezaměřily i na jeho přínos při hubnutí. Možná tě to překvapí, ale i „déčko“ by mělo patřit do skupiny tvých vitaminových přátel, které ti při cestě za získáním a udržením dokonalé postavy podají pomocnou ruku. Blokuje totiž ukládání tuku v těle, zvyšuje produkci serotoninu, který mimo jiné i tlumí chuť k jídlu, a v neposlední řadě podporuje i produkci testosteronu, který zase pomáhá při spalování.

Vitamíny ze sluníčka

V létě to jde samo, v zimě je to krize

Jak jsme si už řekly, jedním z nejpřirozenějších zdrojů „déčka“ jsou sluneční paprsky. A to je v našich zeměpisných šířkách někdy prostě trochu problém. Zatímco v letních měsících ti bude stačit trávit čas venku na sluníčku, od podzimu do jara si budeš muset k jeho dostatečnému doplňování dopomoct i jinak.

Jednou z cest, jak doplnit vitamin D ze stravy, je konzumace tučných mořských ryb. Ty jsou navíc pro lidské zdraví přínosné na více frontách a rozhodně by měly mít v jídelníčku své stále místo. Mezi další zdroje, které obsahují alespoň malé množství vitaminu D, patří i vejce, mléko a houby. Některé potraviny navíc bývají o tento vitamin uměle obohaceny (třeba cereálie).

Ale protože málokdo z nás má chuť jíst ryby a vejce v dostatečném množství, navíc někdo tyto potraviny ani nejí kvůli různým dietním omezením (zpozornět by měli zejména vegetariáni a vegani), je pro dostatečné dávky tohoto vitaminu většinou potřeba sáhnout po doplňcích stravy.

Doporučenou denní dávku kvalitního vitaminu D doplníš velmi snadno třeba z Imunitu, který opravdu dělá čest svému jménu a tvoje tělo zároveň zásobí i potřebnou dávkou vitaminu C, hořčíku, zinku, selenu a vitaminu B6. Nebo můžeš sáhnout po jeho kombinaci s mořským vápníkem, který je ideálně namíchaným koktejlem pro zdravé kosti a svaly, což oceníš nejenom při náročném tréninku.

Co možná nevíš

Vitamin D můžeš ze slunce doplnit díky UV-B záření. Takže když se v létě pečlivě natřeš krémem s ochranným faktorem a zrak ochráníš brýlemi, dost tento proces ztížíš. I v létě je tedy nutné ke slunci přistupovat s rozvahou a najít nějaký zdravý balanc mezi chytáním bronzu (a s tím spojenou důležitou ochranou kůže) a chytáním vitaminu D, které by mělo probíhat ideálně bez zmíněné ochrany. Nejlepší je rozdělit si pobyt na sluníčku mezi tyto aktivity. Když pracuješ na zahradě nebo jdeš na procházku, na ochranný faktor záměrně zapomeň a vystav kůži přímému slunečnímu svitu. Když se na dovolené rozhodneš celý den opalovat, raději ožel trochu toho déčka a chraň svoji kůži před nebezpečnými následky. Nicméně pokud o sobě víš, že i krátký pobyt na letním slunci bez ochrany se na tvojí kůži podepíše, netrap se tím a klidně rovnou sáhni po některém z výše doporučovaných doplňků stravy.

Jaký způsob doplňování „déčka“ ti vyhovuje? Chytáš sluneční paprsky, dáš si mořskou rybu, nebo se nezdržuješ s hledáním přírodních zdrojů a sázíš na jistotu ve formě doplňků?

Tvoje holky ze Skinny girls01-ikona