Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Imunita - jak na ní vyzrát?

Imunita - jak na ní vyzrát

Tak nám zase posunuli čas o hodinu zpět :-(. Jako by nestačilo, že se i tak stmívalo čím dál dříve. Teď ještě tohle. Již od září mnoho z nás bojuje každý večer s horší náladou při vědomí toho, co přijde. Za pár týdnů bude již v půl páté tma a budeme se cítit jako krtci. Samá tma. Pomineme-li vánoční čas a Mikuláše, případně sníh na horách, většina z nás nemá tohle období ráda. A čím jsme starší, tím hůře ho psychicky snášíme.

 Co s tím?

Zatím co vrozenou imunitu nemůžeme ovlivnit a ta je v průběhu života stále stejná, ovlivnit můžeme imunitu získanou. A důležité je vědět a vnímat, že získat imunitu nelze za 14 dní. Takto to prostě nefunguje. Stejně jako nelze zhubnout za 14 dní 10 kilogramů (pokud ano, tak rozhodně ne zdravě), nebo jako nedokáže netrénovaný člověk za 14 trénování zaběhnout půlmaratón, stejně tak nelze získat imunitu a odolnost organizmu za 14 dní či měsíc přijímání vitamínů.

Jako dítěti nám maminka vždy říkávala, že musíme jíst ovoce a zeleninu, abychom byli zdraví. Říkávala to i v době, kdy v zimě jediné ovoce byla jablka a občas kubánské pomeranče :-). No, ačkoli dnes je výběr mnohem větší, ovoce sklizené nezralé obsahuje mnohem více chemie, než vitamínů. Takže doplnění vitamínů a minerálů v jejich čisté formě a především v účinném množství je nezbytné jinou formou, nejlépe ve formě doplňků stravy.

A víš co? Když jsi v pohodě fyzicky, když tě netrápí rýmičky, teploty, nebo jiné choroby, tak se okamžitě zlepší i tvoje psychická pohoda. A platí to ovšem i naopak. Imunita je zkrátka důležitá víc, než si uvědomujeme. Ale tak to bývá, že? Když nám nic není, tak jsou to vše jenom takové žvásty a říkáš si ironicky „to jsou zase moudra“. Ale přiznejme si, že jakmile nám něco je, tak se vše otočí a mnohdy si říkáme: „kruci, vždyť se to nemuselo stát, kdybych ……“.   

Jedním z faktorů, který imunitu ovlivňuje, je věk. S rostoucím věkem se čím dál tím více projevují vrozené dispozice, životní styl který žijeme, prostředí ve kterém žijeme spolu s tím, co jsme jedli a jíme. Zkrátka se vše tak nějak sčítá a začíná negativně projevovat. Proto je nutné s úpravou stravy, životním stylem a doplňováním vitamínů a minerálů začít včas.

Psychická pohoda = půl zdraví

ze stran odborníků slyšíme, že je nyní (více než kdy jindy) důležité starat se o své psychické zdraví a zůstávat v klidu. Stres má totiž negativní dopad na naši imunitu, a ten dlouhodobý může být dokonce příčinou řady psychosomatických onemocnění. Ani péče o naše duševní zdraví není něco, co bychom měli dělat jen tehdy, když máme potíže. Ve skutečnosti je to něco, na co bychom měli myslet neustále a do čeho bychom měli investovat stejné množství času a energie, jako do zdraví fyzického. 

Vydatný spánek je základ

Nedostatek serotoninu může mít za následek poruchy spánku, náhlé změny nálad, deprese, podrážděné chování nebo i nutkání se přejídat. Melatonin je poté přímo odpovědný za kvalitu spánku. L-Tryptofan je zázračná aminokyselina, která je základním stavebním kamenem serotoninu (hormonu štěstí) a je klíčová pro jeho tvorbu. Kromě toho se podílí i na tvorbě melatoninu a je nezbytný pro správné fungování centrální nervové soustavy. Přestože je L-Tryptofan natolik důležitou látku, která nejde ničím jiným nahradit, naše tělo si ji nedokáže samo vyrobit a je třeba mu ji dodávat v potravinách nebo doplňcích stravy. Většina lidí neví, že při léčbě depresivních poruch je důležitá strava a že právě tryptofan je jednou z nejdůležitějších aminokyselin, které tělo v té době potřebuje.

Když k L-Tryptofanu přidáš ještě magnézium (hořčík), dostaneš solidní základ. 

Hořčík snižuje míru únavy a vyčerpání, přispívá k normální činnosti nervové soustavy a svalů, snižuje krevní tlak, zlepšuje paměť a myšlení, snižuje riziko cukrovky, astmatu nebo osteoporózy a pozitivně působí i na naši psychiku. Vyskytuje se především v kostech a zubech, v menší míře poté i v krvi a tkáních. Pro mnoho procesů odehrávajících se v našem těle je hořčík nezbytný a jeho nedostatek může vést k závažným potížím, ačkoli se projevuje velmi pozvolna. Za pokles hladiny hořčíku může nejen nevyvážená strava nebo některé syntetické léky, ale třeba i vyšší fyzická aktivita. Proto je dobré hořčík pravidelně doplňovat. Vitamin B6 usnadňuje vstřebávání hořčíku, udržuje jeho optimální hladinu v těle a zvyšuje jeho účinnost.  Kromě toho podporuje tvorbu červených krvinek, podílí se na vytváření aminokyselin a bílkovin, reguluje hladinu cukru v krvi a přispívá ke správné funkci imunitního systému.

imunita JAK NA NÍ VYZRÁT (370 x 261 px)

 

Že zdraví začíná ve střevech, věděl už slavný starověký lékař Hippokratés.

Střeva jsou hlavním orgánem imunitního systému a zamezují prosakování toxinů do krevního řečiště.  Ve střevech se také absorbují vitamíny a minerály. Prostě pokud chceš posílit imunitu, musíš začít ve střevech..  Ve střevech se nám totiž pohybují nejen prospěšné bakterie, ale i ty škodlivé. Jejich rovnováha má pak velký vliv nejen na naše fyzické zdraví, ale i na psychickou pohodu. Pro správnou funkci zažívání je žádoucí, aby v něm byly především ty správné bakterie - hlavně Lactobacilly a Bifidobakterie.

 

Čím jsme starší...

Seznam potřebných látek je zhruba od věku 50 let poměrně dlouhý: vápník, hořčík, vitamín C, B1, B2,B3, B6, D, E, selen, niacin, kyselina panthoneová a listová, jód, chrom…… a mnoho dalších. Tolik masa, zeleniny a ovoce zkrátka nesníš, aby se jejich konzumace projevila dostatečným příjmem vitamínů a minerálů.   Proto je pro "starší" ročníky nejvhodnější doplněk stravy, který v jedné tobolce obsahuje vše potřebné. A s blížícími Vánoci můžeš mít i krásný dárek pro rodiče, prarodiče, prostě pro své blízké.  Multivitamín 50+ je ideálním řešením pro zlepšení imunity, stavu kostí, snížení únavy a zlepšení vitality pro všechny ve věku 50 let a výše. Platí to pro muže i ženy!

 

 Držme si palce, ať si ve zdraví, v klidu a pohodě užijeme vánoční svátky a všechny radosti, které s sebou tyto svátky přináší. Starejme se o sebe a své nejbližší. Pohodový podzim plný dobré nálady a pozitivního myšlení vám přeje

INSPYRE