AKCE až -60% na produkty fitness a hubnutí PROHLÉDNOUT

Imunita - opravdu víš, jak funguje a jak ji nastartovat, aneb malá exkurze do biologie

IMUNITA je pojem, který známe a se kterým se potkáváme velmi často. Když imunitu máme, je náš obranný systém v pořádku a žádné viry, bakterie a plísně si na nás nepřijdou. V každém případě o imunitu je nutné pečovat průběžně a stále. Nejde ji získat za 14 dní. 

Jenže když imunita není, když je náš imunitní systém poškozený, nastává problém a tělo tě začne zrazovat. Můžeš si být jistá, že se tak stane ve chvíli, kdy to nejméně potřebuješ. 

Imunita je schopnost organismu bránit se proti škodlivým patogenním látkám, tedy virům, bakteriím, plísním apod. Jsou dva druhy imunity. První – vrozená imunita. Tu neovlivníme, je stále stejná v průběhu života. Druhá – získaná imunita, kterou získáváme postupně až po narození. 

K tomu, abychom měli imunitu, potřebujeme funkční imunitní systém. Imunita je výsledkem činnosti imunitního systému. Imunitní systém se skládá z kostní dřeně, bílých krvinek, lymfatického systému, sleziny, brzlíku, mandlí, adenomů a slepého střeva. Je to takový štít, který nás chrání před patogeny, tedy před viry, bakteriemi apod. Imunitní systém stále „prohledává“ naše tělo a hledá organismy, které do něj nepatří. Dokáže rozlišit cizí buňky od našich. Dokáže rozpoznat poškozené buňky od zdravých. Když tento systém přestane fungovat, začnou se objevovat tzv. autoimunitní onemocnění. 

12

Základem imunitního systému jsou bílé krvinky - lymfocyty. Ty v našich cévách neustále pátrají po patogenech. V okamžiku, kdy najdou cizí patogen, nebo naší mrtvou či poškozenou buňku, vyvolají poplach, začnou se množit a vysílají signály do celého imunitního systému s informacemi o patogenu, který nalezly a zároveň produkují látky, které jej označí. Díky lymfocytům má imunitní systém schopnost si pro příště zapamatovat nalezený patogen a bránit se mu. Získáváme tak díky této paměti imunitu. Lymfocyty však virus, nebo bakterii nezabijí. K tomu je určen druh bílých krvinek – Fagocyt. 

To je ideální stav. Jenže náš imunitní systém ovlivňuje a ohrožuje řada faktorů.

  • Věk
  • Alkohol a kouření
  • Strava
  • Životní prostředí v místě, kde žijeme
  • Stres, úzkost, depresivní stavy
  • Únava fyzická i psychická
  • Nedostatek vitamínů a minerálů
  • Přehnaná konzumace léků

Věk neovlivníme. Náš zdravotní stav ovšem ano. Vizuálně můžeme pomocí lékařských zákroků ošálit oko kolemjdoucích, ale náš organizmus nikoli. S rostoucím věkem klesá schopnost organismu produkovat mnoho látek, které potřebujeme a celkově se negativně projevuje opotřebení psychické i fyzické.

Alkohol a kouření – stačí přestat kouřit :-) Ale ano, je to pro mnohé velmi těžké.

Stravu do jisté míry můžeme ovlivnit. Ale ať chceme, nebo ne, jíme to co je na trhu a na co máme finanční zdroje. Asi málokdo konzumuje celý rok potraviny čerstvé a v BIO kvalitě. Neubráníme se tedy tomu, že prostřednictvím potravin náš organismus a imunitní systém poškozujeme mnohem více, než pitím alkoholu a mnohdy i kouřením. Proto stojí za to si vybírat, co jíme. 

Vitamíny a minerály  jsou základem pro fungování tvého těla a imunitního systému a to v každém věku. S věkem se liší množství a druh minerálů a vitamínů, které potřebuješ. Tělu lze dodat vitamíny a minerály prostřednictvím stravy. Aby tělo dostalo prostřednictvím stravy všechny minerály a vitamíny, které potřebuje a to v dostatečném množství, je prakticky nemožné. Proč? Například na doplnění denní dávky zinku do organismu je nutné konzumovat každý den 360 g hovězího masa, nebo 1kg kuřecího masa, nebo 10 hrstí listového špenátu. U zeleniny a ovoce navíc platí, že většina prodávaná v supermarketech prostě neobsahuje takové množství vitamínů a minerálů, jaké se standardně uvádí pro ten který druh, neboť jsou sklizené nezralé a dozrávají mimo sluneční svit a obsahují množství chemických látek.   

Zkrátka problém zeleniny a ovoce v dnešní době spočívá ve způsobu pěstování a sklízení. Chemické ošetřování, sklizeň nezralého ovoce a dozrávání mimo dosah slunečního svitu mají negativní účinky. I tak se ale snaž o co největší konzumaci zeleniny a ovoce. Současně je ale prakticky nezbytné doplňovat pravidelně vitamíny a minerály organismu prostřednictvím doplňků stravy. 

Mezi nejdůležitější látky, které náš imunitní systém nezbytně potřebuje, patří vitamín D, vitamín E, vitamín C, zinek, selen a magnézium.

Víš, že vitamín D si naše tělo neumí vyrobit samo? 

S končícím létem, se snižuje možnost vstřebávání slunečních paprsků a tvorby vitamínu D. Snižuje se příjem čerstvé zeleniny a ovoce. Oproti tomu viry a bakterie nedočkavě čekají na možnost napadnout náš organismus. Od podzimu do jara nedostává tvoje tělo potřebné množství minerálů a vitamínů. Řešením je doplnění vitamínů a minerálů prostřednictvím doplňku stravy IMUNIT. IMUNIT  obsahuje všechny potřebné vitamíny a minerály a to v účinném množství. IMUNIT je nejvíc „nadupaný“ prostředek na trhu.

4 

Vraťme se k imunitě a imunitnímu systému. Jedním z faktorů, který je ovlivňuje, je věk. S rostoucím věkem se čím dál tím více projevují vrozené dispozice, životní styl, který žijeme, prostředí ve kterém žijeme spolu s tím, co jsme jedli a jíme. Zkrátka se vše tak nějak sčítá a začíná negativně projevovat. Proto je nutné s úpravou stravy, životním stylem a doplňováním vitamínů a minerálů začít včas. 

Potřeba doplňování potřebných látek se s věkem zvyšuje jak co do sortimentu vitamínů a minerálů, tak i do množství potřebné denní dávky a k jejich doplňování již běžná strava nestačí. Seznam potřebných látek je zhruba od věku 50 let poměrně dlouhý: vápník, hořčík, vitamín C, B1, B2,B3, B6, D, E, selen, niacin, kyselina panthoneová a listová, jód, chrom…… a mnoho dalších. Tolik masa, zeleniny a ovoce zkrátka nesníš, aby se jejich konzumace projevila dostatečným příjmem vitamínů a minerálů. :-)

Že patříš mezi zralé ženy v nejlepším věku? Pro tebe máme jasné řešení: Multivitamín s minerály 50+ . Obsahuje většinu potřebných minerálů a vitamínů a to v množství, které je účinné.

Multivitamín s minerály 50+ je ideálním řešením pro zlepšení imunity, stavu kostí, snížení únavy a zlepšení vitality pro všechny ve věku 50 let a výše.

Krásný podzim a pevné zdraví

přeje

Tvé SKINNY GIRLS01-ikona