Skinnygirls.cz se změnilo na Inspyre.cz 🔥 Rozšiřujeme sortiment i okruh zákazníků a Skinny girls nám již bylo malé. Pořád tu s Tebou je i bude náš původní tým a všichni se již moc těšíme! Tohle byl jen první krok, intenzivně pracujeme na novinkách! Ivana, Žaneta a Pavel

Správná výživa pro mozek i motor pro dobré spalování

Ahoj,01-ikona

dneska ti prozradíme, proč bys neměla podceňovat přísun omega‑3 mastných kyselin. Jsou to polynenasycené mastné kyseliny, které patří mezi esenciální látky. To znamená, že i když jsou nesmírně důležité, tvoje tělo si je neumí samo vytvořit a je potřeba je doplnit stravou.

Zbav se tuků s tukem

To zní fakt zvláštně, co?:-) Ale je to tak. Prospěšné omega‑3 totiž najdeš v největším množství právě v rybím tuku, který je při hubnutí a budování svalové hmoty často nedoceněným pomocníkem. Pomáhají s regenerací namoženého svalstva po cvičení i při budování svalové hmoty. Navíc se také prokazatelně podílejí na rychlejším spalování tuků (podle některých studií až o 20 %) a obecně pomáhají lépe využívat energii z tukových zásob. A i když zrovna nehubneš, pomohou ti udržet přirozené spalování a díky tomu i zdravou váhu.

Zdravé srdce a nižší tlak

Dalším benefitem, který ti omega‑3 přinesou, je zdravější srdce. Starají se totiž o správnou hladinu cholesterolu, bojují s vysokým tlakem a snižují riziko různých kardiovaskulárních chorob.

Dobře fungující mozek a ostříží zrak

Ne nadarmo se říká, že omega-3 jsou výživou pro mozek. Podporují lepší paměť a koncentraci, předcházejí výkyvům nálad a jsou velmi nápomocné i při problémech s depresemi (jak při jejich prevenci, tak při léčbě). Dokonce nám pomáhají lépe zvládat stres. A navíc se postarají o zdravý zrak. Jejich dostatečný přísun je o to důležitější třeba v těhotenství, kdy podporují právě správný vývoj mozku a zraku u nenarozeného miminka. Podle odborníků jsou u dětí dokonce i prevencí hyperaktivity.

omega-3-spravna-vyziva-pro-mozek

 

Důležitá rovnováha mezi omega-3 a omega-6

Omega‑3 nejsou jediné nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo důležité. Existují i omega‑6, které přijímáme tak nějak přirozeně (hlavně z rostlinných olejů). Trik spočívá v tom, že tyto dvě skupiny nenasycených mastných kyselin by měly být v rovnováze. Bohužel tomu tak u většiny z nás není. Protože jak už jsme si řekly, omega‑6 přijímáme v dostatečném množství, zatímco omega‑3 jsou obsaženy zejména v mořských rybách, které v našich zeměpisných šířkách nejíme dost. Kvůli tomu jsou tyto dvě skupiny většinou v nepoměru ve prospěch omega‑6, což může být příčinou zdravotních problémů (špatná vstřebatelnost vitamínů a živin, problémy s pamětí, výkyvy nálad nebo nedostatečná látková výměna).

V ideálním případě bychom je měly dostat do poměru 1:1, ale úplně postačí 1:3 (průměrný Evropan je má v současné době v poměru 1:12, ale bývá to i víc). Cesta k rovnováze je jednoduchá – snížit příjem omega‑6 (zejména omezením konzumace smažených jídel, slunečnicový olej nahradit třeba kvalitním řepkovým) a zvýšit příjem omega‑3.

Jak doplnit omega-3 ze stravy?

Vzpomínáš na náš článek o velmi populární středomořské dietě? Jestli ne, najdeš ho tady. To je přesně ten jídelníček, díky kterému máš šanci dostatečné množství omega‑3 doplnit úplně přirozeně ze stravy. Mořskou rybu by sis měla dopřát alespoň třikrát týdně (ideálně z těch tučnějších, jako jsou třeba losos a makrela). Pokud ale prostě nejsi milovnice ryb na talíři, můžeš sáhnout po jistotě ve formě nějakého doplňku stravy. Třeba po našich LIFE COOL Omega 3, které jsou z kvalitního rybího tuku a při doporučeném dávkování ti hravě pokryjí potřebnou denní dávku omega‑3.

A když už jsme nakously téma diet, je potřeba si říct ještě jednu důležitou věc. Na dietě je rozhodně potřeba doplňování omega‑3 (ale i dalších vitamínů a minerálů) nepodceňovat. Protože když snižuješ kalorický příjem, většinou snížíš i to jejich malé množství, které přijímáš přirozeně ze stravy. O to víc je potřeba je doplnit z jiných zdrojů.

Taky už se nemůžeš dočkat, jak se ti po doplnění omega‑3 zlepší paměť, nálada, nastartuješ spalování a zároveň uděláš něco pro svoje celkové zdraví? Napiš nám potom na sociální sítě, jaké pozitivní změny ti udělaly největší radost:-)

Tvoje holky ze Skinny Girls 01-ikona